U prijedorskoj Visokoj medicinskoj školi promovisana je sedma generacija diplomiranih studenata.

Promovisano je 200 diplomiranih studenata Visoke medicinske škole, iz svih krajeva bivše Јugoslavije. Studente posebno raduje što su diplome ove obrazovne ustanove, osim kod nas, priznate i u inostranstvu. U narednom periodu, prioritet je rješenje smještaja ove ustanove.

Ove godine prijedorska Visoka medicinska škola obilježava jubilej – 20 godina rada. Ponosni su na hiljade studenata iz svih krajeva bivše Јugoslavije koji su se obrazovali u ovoj ustanovi. Promovisana je 200 diplomiranih studenata koje očekuju posao u sredinama iz kojih dolaze, ali i u zemljama Zapadne Evrope.

Luka Matijević, student generacije, kaže da je trenutno na pripravničkom stažu u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” i nada se da će u toj ustanovi dobiti i zaposlenje. Ne planira, kaže, još da ide u inostranstvo, jer misli da i ovdje ima šansi.

Јelena Ličanin ističe da joj je cilj da ostane u Republici Srpskoj, te da još ne planira da ide u inostranstvo.

U ovoj školi nastava se odvija na pet studijskih programa – zdravstvena njega, sanitarno i medicinsko – laboratorijsko inženjerstvo, zdravstvena i radna terapija. Najveći problem je dotrajali montažni objekat škole.

Direktor Visoke medicinske škole u Prijedoru Radenko Stijepić ističe da su potrebni uslovi za kvalitetnije organizovanje nastava, te da se nada da će to biti riješeno, jer su dobili obećanje gradonačelnika i lokalne vlasti.

– Drugi problem je osavremenjavanje nastavnih planova i programa. Mi već radimo na tome – naveo je direktor.

Na Visokoj medicinskoj školi do sada je diplomiralo oko 2.300 studenata.

RTRS