koalicija za zastitu sane-sastanak kljucGradnja male hidrocentrale (MHE) na samim izvorima Sane ne smije biti dozvoljena, jer bi to uticalo na čitav tok rijeke, kako na floru i faunu, tako i na same gradove u slivu, zaključak je okruglog stola održanog u Ključu u organizaciji Koalicije za Sanu čiji je član i Udruženje građana „Sanus“ iz Prijedora.

Kako nam je potvrdio Goran Krivić, član UG „Sanus“ i jedan od koordinatora Koalicije za Sanu, učesnici okruglog stola su se saglasili da se treba okrenuti turizmu jer Sana ima nevjerovatan potencijal za ribolov, sport i rekreaciju i mnoge druge sadržaje, koji ne bi štetili rijeci, a zadržali bi njen sjaj i ljepotu.

Govoreći o potencijalima, predsjednik Sportskog ribolovnog društva Ključ Besim Pudić rekao je da je opštinu Ključ prošle godine posjetilo preko 300 ribolovaca iz inostranstva i preko hiljadu iz Bosne i Hercegovine. On je najavio da će se na Sanici sljedeće godine održati Svjetsko prvenstvo u mušičarenju i da je već prijavljeno 27 državnih reprezentacija.

Vijećnica u Općinskom vijeću Ključa Azra Kujundžić zatražila je od nadležnih da objasne građanima šta izgradnja hidrocentrala znači za jednu rijeku, dok je član Udruženja ljubitelja prirode Eko-sport Amir Kovačević istakao da Ključani misle da hidrocentrale ne treba raditi, jer od njih nema koristi, osim za pojedinice.

Sekretar Udruženja Eko-sport Smajo Smajić zatražio je od vlasti da se u gradovima na Sani izgrade postrojenja za tretman otpadnih voda, ali na, kako je rekao, realnim principima.

Okrugli sto u Ključu održan je u okviru projekta „Rijeka Sana – park prirode“, koji finansijski podržavaju Ambasada Sjedinjenih Država u BiH i projekat ETNAR.

Koalicija za Sanu