Dani maline u Prijedoru okupili su malinare iz Potkozarja. Zadovoljni su rodom ali nisu otkupnom cijenom maline na veliko.

Nazif Pađan iz Hambarina zasadio je malinu na površini od 9 dunuma. Iako je ovog proljeća bilo mraza ipak zadovoljan je prinosom i kvalitetom maline.

“Zadovoljni smo kako nam ove godine malinjak izgleda. Imaćemo veći prinos nego što smo očekivali.Nažalost cijena maline je ovdje pet maraka .Imamo i ugovor sa hladnjačama i svaki dan odu određene količine”, istakao je Nazif Pađan iz Hambarina.

Slavko Dukić iz Gornje Omarske prošle godine počeo je da se bavi uzgojem maline. Za sada je zadovoljan prinosom, ali ima primjedbu na cijenu.

“Tako da sam ja zadovoljan, negdje od jednu i po do dvije tone mogu izvesti. Izvezao sam nešto otkupnoj stanici, a nešto prodam ovako. Cijena se kreće oko 5 maraka .Zadovoljan sam za sada, ali nisam otkupnom cijenom na veliko”, rekao je Slavko Dukić iz Gornje Omarske.

U Prijedoru se iz godine u godinu povećava broj zasada maline. Do sada je zasađena na površini od 15 hektara. U prošloj godini podjeljeno je 70.000 sadnica za 44 poljoprivredna proizvođača.

“Uglavnom je ozbiljna proizvodnja, čak imamo veću proizvodnju nego naše voćarske kulture koje su tradicionalne na ovim prostorima”, jasan je Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara u Prijedoru.

Malinari svježu malinu prodaju po cijeni od pet maraka po kilogramu, ali ih brine što još nije definisana otkupna cijena maline na veliko koju predaju u hladnjače.

Izlagače iz Potkozarja na Danima maline danas je obišao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković sa svojim saradnicima.

RTRS