Manifestaciju „Podijelimo radost Bajrama zajedno“ organizovala je Islamska vjerska zajednica u Prijedoru, a podržana je od strane Gradske uprave, gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića i predsjednika Gradske skupštine Seada Jakupovića.

Građanima je na Malom gradskom trgu podijeljeno hiljadu baklava i 200 litara limunade.

Efendija Omer Redžić, imam Čaršijske džamije i autor ovog projekta koji je prihvaćen i preuzet kao Medžlisov i koji je održan i uz podršku nevladinih organizacija „Čisto srce“ i Udruženja djece sa posebnim potrebama „Neven“, kaže da su učešće uzele i djevojke iz KUD „Osman Džafić“ koje su dijelile baklavu i limunadu.

Počašćeni su i radnici okolnih ugostiteljskih, trgovačkih i drugih objekata.

-Hiljadu baklava je napravljeno i podijeljeno građanima Prijedora svih nacionalnosti. Htio sam da naš praznik proslavimo svi zajedno bez predrasuda, te da građani drugih nacionalnosti vide našu tradiciju i podijele zajedno s nama radost Bajrama. Ovo je veliki korak za grad Prijedor i, evo, prvi smo u okruženju koji nastoje da zbliže narode i razbiju predrasude bilo koje vrste i izgrade mostove jednih prema drugim na duhovnoj osnovi – rekao je efendija Redžić.

Predsjednik Omladinske humanitarne organizacije „Čisto srce“ Mile Vujasin kaže da aktivisti ovih nevladinih organizacija sa radošću učestvuju u manifestaciji za Bajram.

-Ovo je najbolji način da pokažemo da poštujemo druge, da se radujemo zajedno i da na ovaj način iskažemo ljubav prema bližnjima – ističe Vujasin.

Anadolija