Misnim slavljem i molitvom povodom Svetog Ivana Krstitelja, jednog od najvećih katoličkih svetaca, u župi Ravska kod Prijedora juče je obilježen Sveti Ivo, patron ove zajednice.

Biskup banjalučki Franjo Komarica koji je i predvodio misno slavlje poručio je okupljenim vjernicima da slaveći Gospoda Hrista Mi postajemo Božija ljubljena stvorenja.

-Bog daje ako ima kome dati. A On ima jedino nas, a mi Njega. S toga budite blagoslov jedni drugima – istakao je u svojoj besjedi biskup Komarica.

Obraćajući se svojim župljanima, lokalni sveštenik Ilija Piličić izrazio je nezadovoljstvo odzivom vjernika na molitvu.

-Ne pamtim da je ikad bilo ovako malo vjernika. Ali, šta je, tu je. Slavimo Ivana jer je On naša uzdanica – poručio je Piličić koji se zahvalio svima na dolasku a posebno predstavnicima HDZ-a.

Ranko Štikovac, mještanin Budimlić Japre istakao je da svake godine dolazi u Ravsku na obilježavanje Svetog Ive i ističe da se dolaskom na ovo mjesto osjeća uzvišenim i zasićenim sa puno energije.

Ivica Jurić iz Slovenije rekao nam je da je svetkovanje ovog praznika poseban događaj za sve.

-Lijepo je ovo dok traje, poslije ostaje pustinja, nažalost – dodao je Jurić.

Da li zbog lošeg odziva vjernika na misno slavlje ili pak nečeg drugog, ni lokalni sveštenik a ni biskup Komarica nisu bili raspoloženi da daju izjave za medije.

Pred nas je, kao i uvijek hrabro, stao samo Mirko Pandža, predsjednik udruženja građana „Altruist“ koje djeluje na ovom području.

On je istakao da je proslava Svetog Ive u Ravskoj tradicionalna i iz godine u godinu spaja dijasporu i lokalno stanovništvo.

Na pitanje o asfaltiranju putne mreže u ovoj mjesnoj zajednici, koje je Pandža gromoglasno najavljivao prije tačno godinu dana, tvrdeći da je projekat asfaltiranja puta jednim dijelom finansijski podržan od Federalnog ministarstva i da će isti biti realizovan do kraja 2016.godine, pojasnio je o kakvoj „kočnici“ je riječ.

-Složena politička situacija i poljuljanost. Zastoja imamo u svemu. A projekat kojeg spominjete ima rok 24 mjeseca za realizaciju i mi se nadamo da će to ove tekuće godine biti urađeno. Stojim iza onog što sam rekao – zaključio je Pandža.

Inače, kako je i uobičajeno, proslavu Svetog Ivana Krstitelja mnogi su „začinili“ uz hladno pivo i vruću jagnjetinu , a najveselije je bilo pod šatorom „kod Bode i Borke“ gdje je sve goste zabavljala popularna krajiška grupa „Srce Krajine“ sa pjevačicom Dijanom.

Sličnu zabavu ova krajiška grupa najavljuje već za 6. i 7.juli u Miskoj Glavi.

I dok je pod šatorima „orilo i gorilo“, ispred društvenog doma Mjesne zajednice točionice pića primamljivale su brojnu omladinu.

Po svemu sudeći, jedini razlog nije bio hladno pivo već atraktivne, oskudno obučene hostese koje su eksponirale svoje tijelo, iako je ranije najavljivano da tako nešto neće biti dozvoljeno pravilnikom Mjesne zajednice.

Lijepa ili ružna slika, procjena je bila lična.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com