Grad Prijedor, zbog rekonstrukcije i izgradnje komunalne infrastrukture, kreditno će se zadužiti četiri miliona maraka.

Ova odluka donesena je na sjednici Skupštine grada.

Iz pomenutih sredstava riješiće se neki od glavnih infrastrukturnih nedostataka u gradu.

Između ostalog, dio novca biće utrošen za izgradnju bočnih zidova na Tržnici u naselju Pećani, a prijedorsko Pozorište nakon 30 godina dobiće novu audio-vizuelnu opremu.

Takođe, u više prijedorskih prigradskih mjesta biće izgrađeni ili obnovljeni društveni domovi, a određen dio sredstava biće izdvojen za izgradnju i poboljšanje putne infrastrukture.

Prilikom donošenja odluke o raspodjeli kreditnih sredstava, u obzir su uzeti svi zahtjevi iz mjesnih zajednica, a za sve infrastrukturne objekte u koje će se ulagati izrađeni su projekti i predračunske vrijednosti.

“Poslije usvajanja ove odluke, i ukoliko dobijemo saglasnost Ministarstva finansija, moraćemo raspisivati tendere i tada znati konačnu vrijednost ovih objekata”, naglasila je Ljiljana Malbašić, načelnik Odjeljenja za finansije grada Prijedora.

Prijedlog odluke jednoglasno su podržali svi odbornici u gradskoj skupštini.

Međutim, iako su glasali ZA, najviše primjedbi imali su odbornici SDS-a. Oni zamjeraju Gradskoj upravi zato što Visoka medicinska škola nema svoje adekvatne prostorije i što u ovom terminu nije obuhvaćenao programom.

Ovom odlukom, prema riječima gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića, biće nastavljen kontinuitet ulaganja u Prijedor i okolinu

“Dugo je trajalo usaglašavanje, jer bez obzira na sve one poslove koji su do sada u gradu Prijedoru urađeni, pred nama je još dosta posla koji su, po mišljenju građana i savjeta mjesnih zajednica, neophodni za dalje funkcionisanje sela i grada Prijedora”, rekao je Đaković.

Prema riječima nadležnih, procenat zaduženja grada Prijedora sa novim kreditnim zaduženjem iznosiće 14,3 odsto, što je na zadovoljavajućem nivou.

RTRS