Deveti jun, 2017.godine, 10:30 časova.

Mještani zaseoka Tisova kod Gornje Ravske ostaju bez električne energije.

Nadaju se da su uobičajni radovi na saniranju dalekovodne mreže.

Međutim, pravu istinu saznaju tek drugi dan kada kreću u saniranje niske mreže koja je u jako lošem stanju, nadajući se da je u blizini kvar kojeg sami već dugi niz godina otklanjaju jer kako kažu „neće električari u potok“.

Obilaskom elektromreže, zatiču, za njih šokantne prizore.

Radnici Elektrodistribucije Prijedor skinuli su komplet žice od dalekovodne mreže prema zaseoku Tisova u dužini od dva kilometra kako bi ukupno deset domaćinstava ovog kraja sankcionisali isključenjem zbog velikih dugovanja koje imaju ovi mještani.

Šokirani i ogorčeni mještani Tisove nisu željeli da ih fotografišemo, ali su nam rekli da je to sraman čin kako Elektrodistribucije, tako i Republike za koju su se mnogi mještani ovog kraja borili.

U neformalnom razgovoru sa Jankom Milojicom, prvim čovjekom mjesne zajednice i predsjednikom Mjesne Boračke organizacije Gornja Ravska, saznali smo da će upravo oni učiniti sve napore kako bi svojim saborcima omogućili adekvatnu budućnost kako i dolikuje za 21.vijek, a ne da ostatak života oni koji su se borili za ovu Republiku Srpsku provedu u mraku.

On upućuje i pitanje prema Boračkoj organizaciji grada Prijedora zašto svaki borac ne bi dobio bar po 100 KWh struje, jer su, kako Milojica ističe, borci zaslužili i puno više.

Neki od mještana su nam rekli i to da su pomoć potražili i preko jedne advokatske kancelarije iz Prijedora preko koje su uputili zahtjev Elektrodistribuciji da im se hitno izvrši priključak električne energije koju su, kako mještani tvrde, bespravno isključili.

Mnogi mještani nisu ni željeli komentarisati isključenje, plašeći se da im zbog duga neće nikada struja biti priključena, pa se ćutanjem nadaju milosti, kako Elektrodistribucije tako i nadležnih instistucija, da će jednog dana opet „prosvijetliti“.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com