ndcU okviru projekta koji se realizuje s ciljem poboljšanja inter-etničke i među-entitetske komunikacije i saradnje Prijedora i Sanskog Mosta, Nansen dijalog centar (NDC) Prijedor će danas, 25. marta 2014. godine, u 17 časova u Hotelu “Prijedor” u Prijedoru organizovati promociju projektne linije “Mirovno obrazovanje/prevencija konflikta”.

Nansen dijalog centar (NDC) Prijedor je 2010. godine počeo sa realizacijom programa „Mirovno obrazovanje/prevencija konflikta“ U program su od 2010. do 2013. godine bile uključene tri (3) osnovne škole iz Prijedora i Sanskog Mosta. Na osnovu transfera znanja ka profesorima, a zatim profesora ka učenicima kao krajnjim korisnicima, 50 profesora je organizovalo po jednu radionicu mjesečno što je rezultiralo sa ukupno 958 realizovanih radionica za oko 1 000 učenika. U aprilu 2013. godine otvorena su tri (3) Nansen vršnjačka medijatorska kluba, koji su i prvi vršnjački medijatorski klubovi u BiH. Otvaranjem medijatorskih klubova omogućeno je uspostavljanje mehanizama za vršnjačko rješavanje sukoba u osnovnim školama.

U razvoju projektne linije „Mirovno obrazovanje/prevencija konflikta“ u periodu 2013-2016. godine učestvuje 100 prosvjetnih radnika iz 18 osnovnih škola iz Prijedora i Sanskog Mosta. Oni su od septembra 2013. do marta 2014. godine učestvovali na ukupno 7, od 8 planiranih treninga. Uz stručan trenerski rad i superviziju Nansen konsultanta za trenere, pomenute treninge realizovali su i profesori/Nansen treneri, koji su od 2010. godine kroz edukacije NDC usvojili znanja i vještine o kreiranju/dizajniranju i izvođenju treninga i osposobljeni su da samostalno realizuju treninge na izabrane teme. Dva priručnika pod nazivom „Radionice mirovnog obrazovanja“, 1. i 2. modul, predstavljaju, takođe, rezultat rada NDC Prijedor i prikupljeni materijal od strane Nansen konsultanta za trenere, koji se koriste kao osnovni materijal u realizaciji i razvoju programa „Mirovno obrazovanje / prevencija konflikta“.

Promociji aktivnosti će prisustvovati uvaženi gosti iz Norveške, g-din Steinar Bryn, osnivač i senior konsultant Nansen dijalog mreže, koji je zajedno sa Nansen dijalog mrežom, šestu godinu za redom, nominovan za Nobelovu nagradu za mir 2014., profesor Inge Eidsvag, Nansen akademija za mir i dijalog, Lillehammer, g-đa Bodil Alver, bivša direktorica Osnovne škole Søre Ål i članica odbora Nansen Akademije, Lillehammer, Vilde Langemyr, Norveška, kao i članovi Nansen koordinacionog odbora (NKO) / Odbora za planiranje.

U uvodnom obraćanju prisutnima g-đa Senka Jakupović, prosvjetni radnik iz Sanskog Mosta, članica NKO-a i senior konsultant za NDC Prijedor trenere kao i odgovorna osoba za realizaciju programa “Mirovno obrazovanje/prevencija konflikta” predstaviće aktivnosti i postignute rezultate programa u periodu 2010-2014. godine, nakon čega će se prisutnima obratiti g-din Bryn, a zatim i profesor Eidsvag koji će održati predavanje na temu ”Značaj mirovnog obrazovanja/prevencije konflikta u osnovnim školama”.

Projekat NDC Prijedor je finansijski podržan od strane Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.

Nansen Dijalog Centar Prijedor