Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić održao je redovnu konferenciju za novinare na kojoj je stanje bezbjednosti na području ove Uprave ocijenio kao stabilno i dobro.

U toku mjeseca maja ove godine evidentirano je ukupno 81 krivično djelo (za 9% manje) od čega je 41 KD odnosno 50,6% izvršeno po nepoznatom izvršiocu.

Rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 75%, dok ukupna rasvjetljenost krivičnih djela iznosi 86,4%.

U maju mjesecu evidentirana su 4 krivična djela protiv života i tijela, od kojih je jedno dvostruko ubistvo počinjeno u Jakupovićima, po poznatom izvršiocu.

Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine, evidentirana su ukupno 44 krivična djela.

Krivičnih djela krađe i teške krađe evidentirano je 28 (36) ili 22,2% manje.

Oblast imovinskih krivičnih djela bilježi pozitivan trend smanjenja broja evidentiranih krivičnih djela i visok procenat rasvjetljenosti.

S tim trendom je nastavljeno i u mjesecu maju gdje je tokom realizacije akcije kodnog naziva „TAXI“ rasvijetljeno dvanaest krivičnih djela te otkriveno osam počinioca.

Ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi preko 25.000 KM. Krivičnih djela razbojništva u mjesecu maju ove godine nije bilo.

Kada su u pitanju krivična djela gdje su predmeti izvršenja vozila, u maju mjesecu evidentirane su tri teške krađe motornih vozila. Sva tri djela počinjena su po nepoznatom počiniocu i rasvjetljena, a predmetna vozila su pronađena.

Iz oblasti javnog reda i mira evidentirano je ukupno 48 prekršaja, što je za 9 prekršaja manje u odnosu na isti period prethodne godine.

U izvještajnom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, sve maturske proslave osnovnih i srednjih škola protekle su bez incidenata, kao i drugi javni skupovi koji su održani na području PU Prijedor.

Policijski službenici ove Uprave kontinuirano sprovode preventivne aktivnosti u cilju sprečavanja dešavanja incidenata motivisanih mržnjom, a u pogledu turističke sezone i dolaska većeg broja građana iz inostranstva, sprovode se planske aktivnosti prevencije i represije pojavnih oblika prosjačenja.

Tokom mjeseca maja nastavljena je realizacija akcija „Tabacco“ i „Uplatnica“. Akcijom „Tabacco“ pronađeno je i oduzeto 13kg rezanog duvana i 1.100 kutija cigareta bez akciznih markica. Akcija „Uplatnica“ rezultirala je podnošenjem jednog izvještaja protiv 1 lica za počinjena 2 krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja evidentirano je 2.217 prekršaja, dok je broj saobraćajnih nezgoda u posmatranom periodu isti kao i prošle godine (63).

Saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima nije bilo (2).

Iz saobraćaja je isključeno 204 vozača, od čega 155 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, dok je zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje isključeno 46 vozača.

Tokom proteklog mjeseca Policijska uprava Prijedor je u kontinuitetu realizovala akcije kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila i utvrđivanja alkoholisanosti vozača, kao i kontrolu motocikla, lakih motocikla i bicikla.

Načelnik Ivanić je još jednom podsjetio građane da 30. juna ističe zakonski rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje novog oružnog lista, uz ispunjavanje opštih i posebnih uslova iz Zakona o oružju i municiji.

PU Prijedor

Povezane vijesti

CENTAR ZA SOCIJALNI RAD PRIJEDOR: REGISTROVANA 1.1... U Centru za socijalni rad Prijedor evidentirana su 1.134 lica sa posebnim potrebama, među kojima je 445 djece do 19 godina. "Ovaj broj ne uključuje...
PLANULA PRODAJA POLOVNJAKA Prodaja polovnih automobila u Republici Srpskoj poslije dužeg vremena doživljava procvat tvrde prodavci, koji se hvale da su lani imali i do 30 odsto ...
HUMANITARCI NA NOVOJ ADRESI: CRVENI KRST USKORO NA... Gradska uprava Prijedor ponudila je lokalnoj organizaciji Crvenog krsta da izabere jedan od tri poslovna prostora u boračkoj zgradi na Pećanima, u koj...
TOPLANA PRIJEDOR: PREDSTOJI REKONSTRUKCIJA TRI POD... Sa početkom rada novih kotlova u prijedorskoj toplani, u većem broju objekata grijanje je znatno poboljšano. Međutim, zbog toga što još uvijek nis...
SNSD PRIJEDOR-TADIĆ: SAVEZ ZA PROMJENE NEKA ORGANI... Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor Drago Tadić pozvao je članice Saveza za promjene da proteste protiv privatizacije Rudnika željezne rude "L...
ZAVRŠENA ŠKOLA SLOVENAČKOG JEZIKA U PRIJEDORU: POL... U Prijedoru je završena 14.škola dopunskog učenja slovenačkog jezika koju je vodila profesorka Barbara Hanuš, a organizovalo Udruženje Slovenaca „Lipa...
TRNOPOLJE: SJEĆANJE NA STRADALE U ZAJEDNICAMA – VI... U zaseoku Zajednice kod Trnopolja u blizini Prijedora, ustaše su od 31. jula do 2. avgusta 1941. ubile 365 Srba i dva Ukrajinca. To je bilo jedno o...
PRIJEDOR UVODI STROGA PRAVILA O DRŽANJU ŽIVOTINJA:... Gradska uprava Prijedor novom odlukom o držanju životinja i kućnih ljubimaca propisaće da stanari ne mogu da drže kućne ljubimce ukoliko zajednice eta...