Jedan ribar, koji je pecao na drugoj strani obale Sane, preplivao je rijeku i vadio djevojke iz automobila koji je sletio, a ja sam brzo pritekao da pomognem. Bile su uplašene i u stanju šoka, priča Derviš Musić (70), mještanin naselja Čarakovo, kod Prijedora.

On je pomogao u spasavanju dvije djevojke, koje su u srijedu predveče automobilom škoda oktavija sletjele u Sanu s magistralnog puta Prijedor – Sanski Most u blizini pomenutog mjesta.

Musić kaže kako se njegova kuća nalazi u neposrednoj blizini mjesta udesa, te da su se u trenutku slijetanja automobila začuli kočenja, lomljava i potom pljusak vode.

“Odmah sam znao da se nešto dogodilo i požurio sam na lice mjesta. Kada sam došao, u tom trenutku već je taj ribar preplivao rijeku i vadio djevojke iz auta”, objašnjava Musić.

Prema njegovim riječima, pomenuti ribar, za koga niko juče nije znao kako se zove i odakle je, pokazao je veliku hrabrost i požrtvovanje, dok je on na obali prihvatio i zbrinuo djevojke.

Kaže kako su one prošle s lakšim povredama, te da je brzo stiglo vozilo Hitne pomoći, koju su pozvali putnici iz automobila koji su se zaustavili na mjestu saobraćajne nesreće.

“Moram reći kako su djevojke imale sreće, jer se automobil zaustavio na sedri, gdje nije duboka voda. Da su sletjele dvadesetak metara niže, ko zna šta bi bilo, jer je tu voda mnogo dublja”, kaže za “Nezavisne” Musić.

Još jednom odaje priznanje nepoznatom ribolovcu i kaže kako bi ga trebalo na neki način nagraditi ili barem ovako javno pohvaliti.

“Svaka mu čast, većina bi u takvim situacijama samo stajala i gledala, a on je u tili čas ‘preletio’ preko Sane”, kaže Musić.

U Policijskoj upravi Prijedor, čiji su pripadnici obavili uviđaj, potvrđeno je da je škodom oktavijom, koja je u rijeku Sanu sletjela pod još neutvrđenim okolnostima, upravljala I.S. (19) iz sela Usorci, kod Oštre Luke. S njom je u automobilu bila i sedamnaestogodišnjakinja, također iz istog mjesta, a djevojke su se vozile iz pravca Prijedora i navodno vraćale kući nakon dodjele svjedočanstava, s obzirom na to da pohađaju školu u tom gradu. Neki portali nezvnično saznaju da se radi o sestrama.

Iako detalji ove nezgode još nisu do kraja utvrđeni, Musić kaže kako su djevojke pričale da je u motoru nešto puklo, poslije čega su izgubile kontrolu nad vozilom. Nakon što su primljene u Dom zdravlja u Prijedoru djevojke su puštene kući, a konstatovane su im lakše povrede. Auto je potom, uz pomoć prijedorskih vatrogasaca, izvučen iz rijeke Sane.

Traktorom izvukao desetak auta

Derviš Musić kaže kako se u proteklim decenijama nagledao sličnih slijetanja automobila u Sanu.

“Vjerujte mi, ja sam svojim traktorom dosad najmanje deset auta izvadio iz rijeke. Na ovome dijelu puta je pravac kojim se brzo vozi, a odmah potom i oštra krivina, pa se lako izgubi kontrola nad vozilom”, kaže Musić.

Nezavisne novine
Foto – TVJ Prijedor