U svrhu popularizacije sporta i obilježavanja uspješno završene školske godine, Osnovna škola „Ćirilo i Metodije“ iz Trnopolja tradicionalno organizuje Igre bez granica u posljednjoj radnoj sedmici.

U Sportskom danu učestvuju podjednako i nastavnici i učenici u svim igrama, a u završnoj i kao suprotstavljene strane.

-„Igre bez granica“ je već tradicionalna manifestacija u našoj školi. Pomak u ovoj godini, u odnosu na prethodne, napravljen je u združivanju područnih škola sa centralnom, a tu praksu nastojaćemo zadržati i u budućnosti. OŠ „Ćirilo i Metodije“ ima tri područna odjeljenja: Gornji Garevci, Jaruge i Petrov Gaj. Zajedničkim snagama, okupili smo 120 učesnika u današnjim igrama. Ovaj događaj se razlikuje od ostalih koje naša škola organizuje po tom što je interan, bez stranih zvanica i presije od prezentacije, pa se, zahvaljujući tome, svodi na jedno opušteno druženje između nastavnika i učenika – rekla je Maja Bjeljac, direktorica škole.

Učesnici su bili podijeljeni u 12 grupa, od kojih je osam bilo iz razredne a četiri iz predmetne nastave.

Oni su odmjerili snage u poligonu, štafetnim i ekipnim igrama.

Pobjedničke ekipe su nagrađene priznanjima, a po završetku su svi učesnici uživali u prikladnom koktelu.

-Ekipe smo izmiješali po razredima, tako da svi budu ravnopravni, a igre u kojima su se učenici pokazali su: povlačenje konopca, trčanje u džakovima, trčanje u paru sa zavezanim nogama, poligon na vrijeme i druge. Mislim da je svima ipak bila najzanimljivija posljednja igra u kojoj su učenici stali na crtu nastavnicima u jednoj fudbalskoj utakmici. Moramo istaći da je igra bila krajnje neizvjesna do samog kraja gdje su slobodni udarci ipak presudili u učeničku korist – rekao je koordinator manifestacije, nastavnik Danilo Zakić.

Učenici su bili oduševljeni, kao i svake godine.

Bilo je tu i sreće i ljutnje i posrtanja i padanja i ustajanja, ali su se na kraju svi složili da je najbitnije učestvovati i da su proveli prekrasan dan.

-Meni je bilo fantastično. Neke od ovih igara, kao što je iks-oks, obožavam da igram i sam sa drugarima, tako da sam jedva dočekao da pokažem sve svoje vještine – rekao nam je Hamza Trnjanin, učenik šestog razreda.

-Vrijeme je super. Mi smo strahovali samo da ne bude kiša, pa da moramo sve da odgodimo. Ovo je super dan, dan kada smo mi i nastavnici u istom timu i borimo se za istu stvar – rekao je Davor Nidogon, učenik sedmog razreda.

Ove godine su učestvovali i maturanti, iako su oni svoje obaveze u ovoj školi završili.

Želju su im ispunili dojučerašnji nastavnici, a jedan od njih je podijelio sa nama svoje iskustvo.

-Ovaj dan mi je uvijek bio najdraži u školi, zato sam i ove godine došao, još jednom, za kraj. Najdraža mi je ipak utakmica protiv nastavnika u kojoj sam i ove godine učesvovao i sa istim žarom slavio pobjedu, kao i svih prethodnih godina – rekao je Duško Stojnić.

OŠ „Ćirilo i Metodije“ iz Trnopolja, po mnogo čemu, predstavlja pozitivan primjer rada u našem gradu.

Manifestacija “Igre bez granica” je samo jedna u nizu lijepih vijesti iz ove obrazovne ustanove.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – OŠ „Ćirilo i Metodije“ Trnopolje