Iako je u Prijedoru i Novom Gradu u posljednjih desetak godina povećan broj pekara, ipak, u njima potrošači mogu kupiti i hljeb koji pekari nisu prodali prethodnog dana, kada je i pripremljen. Ako je suditi prema onome što smo zabilježili, stari hljeb je ipak tražen. Za neke je presudna cijena, jer je pedeset odsto jeftiniji,a neki to čine iz navike.

Za razliku od nekadašnje proizvodnje kada se hljeb uglavnom pekao noću, današnja pekarska proizvodnja je usitnjena. Pekare se uglavnom bave dinamikom proizvodnje i prodaje hljeba. Ekonomska računica je u prvom planu, mada i hljeb od juče ima svoje kupce, a znatno je jeftiniji.

U Prijedoru je otvorena prodavnica u kojoj se može kupiti hljeb od juče. U ovoj radnji omogućeno je onima koji mogu i žele da uplate hljeb za socijalno ugrožene.

Rok upotrebe hljeba proizvedenog u malim pekarama uglavnom je 24 sata. Za proizvodnju hljeba sa dužim rokom upotrebe neophodna je kontrolisana upotreba određenog konzervansa.Takva proizvodnja malim pekarama nije isplativa, kažu pekari.

RTRS