borislava tokicPredsjdednik Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor Borislavka Tokić pozvala je roditelje budućih prvačića da prijave djecu za upis u školu i da, osim sistematskog pregleda u zdrvstvenim ustanovama, obave i test zrelosti za buduće školarce kod pedagoga i psihologa u osnovnim školama.

“Roditelji koji ne znaju kojem upisnom području pripadaju, mogu da se jave u najbližu školu. Sve škole imaju mape upsinih područja i roditeljima mogu dati potrebne informacije”, rekla je Tokić Srni.

Ona je navela da u manjim školama roditelji mogu dovesti dijete bez unaprijed zakazanog termina, dok se u većim školama zakazuju termini za testiranje zrelosti djeteta, kako bi se izbjegle gužve i čekanja.

“Testiranje se vrši sve do početka nove školske godine, ali većina roditelja to obavi do 1. maja, budući da i ljekarske preglede djece obavljaju od kraja marta do kraja aprila”, kazala je Tokić.

Psiholog u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” Prijedor Ivana Zdjelar rekla je Srni da testovi zrelosti za buduće prvačiće nisu eliminacioni, nego školama služe za formiranje ujednačenih odjeljenja, a roditeljima kao pokazatelj u kojim segmentima je dijete u skladu sa uzrastom, u kojima iznad, a u kojima ispod prosjeka.

“Roditelji i sami prisustvuju testiranju, a na osnovu rezultata koje dijete pokaže na testu, dobijaju savjete na čemu eventualno treba da rade sa svojim djetetom do polaska u školu i koje sposobnosti mogu kod djeteta razviti ili pospješiti”, pojasnila je Zdjelar.

Ona je dodala da roditelji na testiranje treba da ponesu rodni list djeteta, CIPS-ovu prijavu boravka i ljekarski nalaz sa sistematskog pregleda, koji se može dostaviti i naknadno.

Psiholog Slađana Radaković rekla je Srni da se u Republici Srpskoj primjenjuju novi testovi zrelosti Društva psihologa Srbije standardizovani za djecu uzrasta od pet i po godina, a koji se sastoje od pet podtestova.

“To su test opšte informisanosti, logičko-matematički test, test vizuelno-motorne koordinacije kojim se ispituju koncentracija i pažnja, test pamćenja i dodatni test namijenjen romskoj djeci koju je dugo pratila predrasuda da su manje sposobna na ovim testovima, a ustvari su u pitanju bile jezičke prepreke”, pojasnila je Radaković.

Ona je dodala da rezultati testa zrelosti nisu proizvoljni, nego mjerljivi, kao i da ima segmenata na koje se može uticati vježbanjem i aktivnostima, kao i onih na koje ne može.

“Roditelji na ovim testovima dobiju priču o svom djetetu. U svojoj praksi imala sam djece koja su sa 5,5 godina zrelija od sedmogodišnjaka, kao i djece od 5,5 godina čijim roditeljima sam savjetovala da za upis u školu pričekaju još jednu godinu” , dodala je Radaković.

U prve razrede osnovnih škola upisuju se djeca koja do 31. avgusta napune šest godina, dok djeca koja će napuniti šest godina do kraja kalendarske godine mogu biti upisana u školu na zahtjev roditelja i uz procjenu psihologa i pedagoga.

SRNA