oprema za srednje skole (1)Trima srednjim školama u Prijedoru danas je uručena oprema za praktičnu nastavu vrijedna 150.000 KM koju su darovali USAID, Evropska unija, “Simens” i “Arselor Mital” posredstvom Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Radmila Kocić-Ćućić rekla je da je ovo sigurno jedan od najpozitivnijih primjera u Republici Srpskoj i da vjeruje da će i druge razvojne agencije i gradovi i opštine u Republici Srpskoj slijediti ovaj primjer.

“Ono što našim školama zaista treba jeste praktična nastava i svaka donacija opreme i sredstava iz kojih naši đaci mogu učiti ono što tržištu treba jeste unapređenje društva u cjelini, a ne samo obrazovnog procesa”, rekla je Kocić-Ćućić novinarima u Prijedoru.

Ona je najavila da će Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske učiniti sve da uskladi nastavne planove i programe sa potrebama i tržišta rada i obrazovnog sistema.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da nakon opremanja kabineta praktične nastave savremenom opremom i uređajima svršenim srednjoškolcima više neće biti potrebna doobuka ili prekvalifikacija za određena zanimanja nego će biti spremni za tržište rada.

oprema za srednje skole (2)“Ovo će povećati praktična znanja i važno je da imamo i obučene profesore, a važno je da će se ovdje moći obučavati i odrasli”, naveo je Pavić.

Direktor Agencije “PREDA-PD” Mišo Reljić rekao je da ova agencija svake godine radi anketiranje i svršenih srednjoškolaca i poslodavaca

“Ove godine čak 56 odsto učenika izjasnilo se da je nedostatak praktičnih znanja ključna prepreka za zapošljavanje, a čak 92 odsto poslodavaca nije zadovoljno kvalitetom radne snage koju dobijaju iz srednjih škola”, podsjetio je Reljić.

Predsjednik Fondacije “ArselorMital” Prijedor Predrag Šorga rekao je da je ova fondacija 11.000 KM darovala za opremanje kabineta Elektrotehničke škole.

“Želimo na ovaj način doprinijeti procesu obrazovanja i kvalitetu radne snage koja će sutra bit na tržištu rada, možda će se neki od njih zaposliti i u našoj kompaniji”, kazao je Šorga.

Agencija “PREDA-PD” sa partnerima provodi niz projekata i aktivnosti koji su usmjereni na unapređenje kvaliteta u redovnom obrazovanju i obrazovanju odraslih.

Elektrotehnička škola dobila je kabinete za automatsku regulaciju i za optičke komunikacije, Mašinska škola CNC mašinu za obradu drveta, tri CNC simulatora za metal, auto dijagnostiku, aparat za zavarivanje i 3D štampač, a Poljoprivredna škola traktor, atomizer i prikolicu za prevoz pčelinjih društava.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić