srna-obnova skole gomjenicaItalijansko Udruženje “Program Prijedor” obezbijedilo je blizu 68.000 KM za pomoć u obnovi poplavljene područne škole u prijedorskom naselju Gomjenica, potvrdio je danas Srni koordinator ovog udruženja Dragan Došen.

“Riječ je o 46.307 KM za krov i elektro instalacije i o 21.282 KM za uvođenje centralnog grijanja. Italijanska pokrajina Trentino darovala je 31.000 evra iz interventnih sredstava za pomoć u prirodnim nepogodama, a ostatak novca je od drugih donatora”, rekao je Došen.

On je naglasio da su Italijani insistirali da se za peć kojom će se zagrijavati školska zgrada može koristiti i biomasa.

“Donator je zahtjevao mogućnost korištenja alternativnih izvora energije s ciljem što veće energetske efikasnosti i zbog toga će ta investicija biti nešto skuplja od prvobitno planirane”, pojasnio je Došen.

U područnoj školi u Gomjenici kod Prijedora, koja je u maju poplavljena, u toku radova na obnovi školske zgrade, koji su počeli u drugoj polovini avgusta, objekat je početkom ovog mjeseca ponovo poplavljen, ali je šteta neznatna u odnosu na štete od majskih poplava.

“Potpisali smo ugovor sa banjalučkim `Međugorjem`, istim izvođačem radova sa kojim je i UNDP ugovorio sanaciju stolarije, fasade i podova u ovoj školi, dok će grijanje raditi druga firma

Pored Udruženja “Program Prijedor”, za rekonstrukciju škole UNDP je obezbijedio 131.000 KM, škola će iz vlastitih izvora i pomoći prikupljene nakon poplava obezbijediti uvođenje video nadzora, dok će opremanje i namještanje školskih prostorija finansirati UNICEF i mikrokreditna organizacija „Eki“.

Ukoliko vremenske prilike dozvole, svi radovi trebalo bi da budu okončani do kraja mjeseca i da od 1. oktobra 110 đaka u šest odjeljenja, koji trenutno nastavu pohađaju u centralnoj školi, ponovo krene u svoju područnu školu u Gomjenici. U međuvremenu, njihov prevoz do matične škole, gdje pohađaju nastavu, i nazad finansira gradska uprava.

SRNA