Predmet vezan za zloupotrebe prilikom renoviranja Gradskog stadiona u Prijedoru, na kojem FK Rudar igra utakmice, a koje su urađene u drugoj polovini 2014., već godinu se kiseli u ladici banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva.

Na konferenciji za novinare u prijedorskoj Policijskoj upravi na kojoj su prezentirani rezultati rada policije za prva tri mjeseca tekuće godine na području ove uprave, načelnik PU Prijedor Dalibor Ivanić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je policija prije godinu dostavila izvještaj Tužilaštvu. Policija za sada ništa ne radi u ovom predmetu, jer nema naredbe iz Tužilaštva.

Nema prijavljenih

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka potvrđeno je da im je dostavljeno obavještenje o preduzetim mjerama radnjama koje su, po nalogu Tužilaštva, preduzimali pripadnici Policijske uprave Prijedor.

“Provjere su se odnosile na renoviranje Gradskog stadiona FK Rudar u Prijedoru. U navedenom predmetu nije prijavljeno niti jedno konkretno lice. Predmet se nalazi u radu kod postupajućeg tužioca”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Podsjetimo da su još u februaru prošle godine istražni organi MUP-a Republike Srpske počeli istragu povodom sporne rekonstrukcije travnate površine na Gradskom stadionu u Prijedoru.

Inspektori su kopali i provjeravali slojeve drenaže, odnosno cijevi koje su postavljene ispod terena, tražeći eventualne dokaze vezane za loše stanje terena. Naime, rekonstrukcija terena Gradskog stadiona u Prijedoru kasnila je nekoliko mjeseci od prvobitnog plana, a iako su u nju uložena ogromna novčana sredstva dobijena od fudbalskog saveza BIH te Grada Prijedora, teren je i dalje u lošem stanju, pogotovo nakon padavina. Zbog toga je na ovom stadionu jedno vrijeme bilo zabranjeno odigravanje utakmica Premijer lige. Upravo zbog toga su iz MUP-a Republike Srpske pokrenuli istragu.

U drugoj polovini 2014. na stadionu su obavljeni radovi kako bi se popravila drenaža i stadion dobio dozvolu Nogometnog saveza da se na njemu mogu igrati utakmice Premijer lige BiH. Policija je dobila prijavu da radovi nisu urađeni na odgovarajući način te da je bilo malverzacija. Zbog toga su službe izašle na teren i uzele uzorke kako bi provjerile te navode.

Obnova terena koštala je oko 300.000 KM, od čega je UEFA preko NFSBiH darovala 89.000 eura (173.000 KM). Ugovore s čelnicima Grada potpisala je uprava kojom je predsjedavao Božo Grbić, ali ona nije imala dodirnih tačaka s izvođenjem obnove. Naime, cjelokupno rukovodstvo podnijelo je ostavke nakon ispadanja iz Premijer lige BiH, pa radovi nisu počeli kako je planirano. Obnova stadiona je počela dva mjeseca kasnije, a Rudar je polusezonu kao domaćin u 1.ligi Republike Srpske igrao u Omarskoj i Ljubiji. Radove je izvodila firma Damon iz Karlovca, ali je odustala od njih, pa ih je nastavio GP „Marjanović“ iz Prijedora.

Oslobođenje