Lideri vladajuće koalicije juče su stavili tačku na priču o Ljubiji. Takva poruka nikako se ne sviđa onima koji su htjeli da kupe Rudnik željezne rude. Zato za ATV poručuju da Vlada RS ipak treba da izađe sa rješenjem koje će razvoj staviti u prvi plan.

“Što se tiče pitanja Rudnika Ljubija, stavljena je tačka i ova koalicija to pitanje neće više razmatrati”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a.

Šta to praktično znači, ni dan nakon sastanka na kojem novinarima postavljanje pitanja nije bilo dozvoljeno, ministar industrije ne želi da pojasni. Preko sekretarice poručuje da ubuduće pitanja u vezi sa Ljubijom uzalud postavljamo, jer je stavljena tačka i na medijske istupe koalicionih partnera po tom pitanju.

Da li je Vlada i definitivno odustala ili je priča samo do izbora gurnuta pod tepih, ne zanima puno potencijaalnog kupca i vlasnika Izrael investment grupe. “Ne pakujem kofere i nastavljam borbu”, kaže Evgenij Zotov.

“Mi imamo minimalno dvije varijante – jednu ekonomsku i jednu sudsku. U ekonomskom smislu, vi znate da je RŽR Ljubija akcionarsko društvo i da ima više hiljada malih akcionara”, rekao je Evgenij Zotov.

Na pitanje da li to znači da planira da kupuje akcije malih akcionara, Zotov daje oprezan odgovor.
“Ja sada ne želim da otkrivam detalje. Samo ću reći da smo mi apsolutno sigurni da nastavimo ovaj proces”, kaže Zotov.

Kraj priče o prodaji ne najavljuje ni uprava prijedorskog Mitala, koja takođe negoduje zbog stavljanja tačke. Direktor i sindikalci složno poručuju da firma neće moći još dugo ovako, jer su rezerve rude u kopu Omarska pri kraju. Planirali su da rudu iz Ljubije koja je slabijeg kvaliteta miješaju sa rudom iz Omarske i tako je plasiraju na tržište.

“Ne treba staviti tačku na Ljubiju. Naprotiv, treba Ljubiju razvijati. To je, prije svega, u interesu radnika ovog kolektiva, ali i zbog grada Prijedora. Ono sto je Mital do sada ponudio, mislim da je ostvarljivo, da je zaista nešto što treba cijeniti i da je zasnovano na iskustvima jedne svjetske kompanije”, rekao je Mladen Jelača, direktor kompanije Arselor Mital.

“Ljubija treba da počne da radi što prije da bi svi rudnici ušli u ovu zajedničku priču, jer samo nam to garantuje perspektivu i opstanak nekih 15-16 godina. Ovako, ovdje će se rudarenje završiti do 2023. godine”, kažu radnici ove kompanije s kojima smo razgovarali.

Osim borbe za Ljubije, Evgenij Zotov ima još jedan plan. Kaže da planira i kupovinu Koksne industrije Lukavac u Federaciji. Zanimljivo je da je suvlasnik baš te fabrike Kumar Mital, mlađi brat znatno poznatijeg Lakšmija Mitala, vlasnika Arselor Mitala. Zotov pretenduje na akcije u vlasništvu Vlade FBiH, čime bi mogao da pomrsi planove Mitala na tržištu željezne rude.

ATV BL