kv-prijedorcankaNa ovogodišnju proizvodnju u „Prijedorčanki“ na jednoj strani uticale su poplave koje su zahvatile u ovu fabriku upravo kad je trebalo da počne kampanja jagode; na drugom mjestu su nepovoljni vremenski uslovi i slab kvalitet voća koje se nudi i na trećoj strani su velike zalihe gotovih proizvoda iz prošle godine, koja je sa otkupom i preradom 18.000 tona voća bila rekordna, rekla je izvršni direktor LJiljana Vukelić.

U proizvodnim pogonima, te upravnoj zgradi Kompanije „Prijedorčanka“ u majskim poplavama voda je dostigla visinu od oko 70 centimetara. Zahvaljujući dobrom drenažnom sistemu u ovoj tvornici ubrzo se povukla, ali je ipak direktna šteta procijenjena na 253.000 KM, a indirektna se kreće oko 460 hiljada maraka. Vlastitim sredstvima i snagama sanirane su posljediceod poplava i prihvaćeno je na takozvanu hladnu preradu oko 300 tona jagode.

– Sa Italijanima smo ove godine imali jako dobru saradnju, pa ćemo nastojati da to proširimo i na druge segmente i proizvode. Pokrenuli smo plantažni uzgoj jagode. To je projekat u kojem oni obezbjeđuju sadnice, a mi vršimo otkup, preradu i šaljemo za Italiju. Nadam se i proširenju toga projekta i u narednim godinama, tako da ćemo trebati dosta kooperanata koji su voljni da ulaze u takvu investiciju, u jedan takav vide saradnje- istakla je Ljiljana Vukelić.

Zbog problema prouzrokovanih poplavama, nije na vrijeme uspostavljen kontakt sa proizvođačima višnje, tako da su ove godine u „Prijedorčanki“ izostali otkup i prerada ove voćne vrste. Pored jagode, u ovoj fabrici je do sada otkupljeno i prerađeno po stotinu tona maline i kajsije, a otkup se nastavlja i dalje. Na plasman gotovih proizvoda iz prošlogodišnje proizvodnje uticala su dešavanja na tržištu, tako da se na zalihama nalaze znatne količine destilata i voćnih koncentrata.

Ova kompanija zato pokušava da osvoji i na neka nova tržišta:

-Gledaćemo da neke druge proizvode plasiramo na tržište Ujedinjenih Emirata sa kojima pregovore privodimo kraju. Ja se nadam da ćemo prevazići ove turbulentne godine i da ćemo uspjeti sa novim kupcima i sa novim tržištima koja otvaramo da stvorimo uslove i za bolji i uspješniji rad i poslovanje- ocijenila je Vukelićeva.

-Zbog svega ovoga, planovi ovogodišnjeg otkupa su još uvijek neizvjesni, ali je sigurno da će biti otkupljena određena količina industrijske jabuke i šljive, jer ne smijemo iznevjeriti naše kooperante – rekla je Vukelićeva ističući da će od resornog ministarstva biti zatražena određena finansijska podrška.

-“Prijedorčankini“, naročito oni brendirani proizvodi dobro su prihvać eni i na području Federacije BiH, zatim Crne Gore, te Češke i Slovačke, od zemalja Evropske unije. Prodaja u NJemačkoj i Austriji nešto je skromnija, zbog domaće ponude sličnih proizvoda. Za osvajanje novih tržišta neophodna su određena prilagođavanja brendiranih proizvoda ukusu potencijalnih konzumenata- naglasila je Vukelićeva.

– Proizvodni program „Prijedorčanke“ čine destilati, bistri voćni koncentrati i duboko zamrznuto voće. Planirali smo proširenje programa, ali zbog nedorečenosti domaće zakonske regulative, još uvijek nismo uspjeli da pokrenemo i proizvodnju likera na bazi vlastitih destilata bistrih voćnih koncentrata. Nadamo se da će i taj problem biti prevaziđen- rekla je Ljiljana Vukelić.

– Za razliku od proizvodnje destilata, voćnih koncentrata i hladne prerade, linija sušenja u „Prijedorčanki“ još uvijek nije aktivirana. Za njeno stavljanje u funkciju potrebna su znatna ulaganja, kako u inoviranje opreme, tako i u povećanje kapaciteta, za šta će možda trebati čak i dogradnja objekta i za sada je to na čekanju – pojasnila je Vukelićeva.

Kozarski vjesnik