ndc prijedor-dan miraNansen Dijalog Centar (NDC) Prijedor u saradnji sa projektnim saradnicima, Osnovnim školama Sanskog Mosta i Prijedora, pod sloganom „Mir je naš izbor“ organizovao je danas manifestaciju obilježavanja 21. septembra, Međunarodnog Dana mira. U ovoj manifestaciji učestvovalo je deset Osnovnih škola iz Prijedora, jedna iz Oštre Luke i sedam Osnovnih škola iz Sanskog Mosta.

Ovim obilježavanjem Međunarodnog dan mira i simboličnim, zajedničkim početkom aktivnosti u isto vrijeme u Prijedoru i Sanskom Mostu, u 12 časova, članovi Nansen medijatorskih klubova i sekcija sa svojim kolegama iz škola, uz profesore, direktore, kao i cjelokupne lokalne zajednice grada Prijedora i Sanskog Mosta, uz čiju podršku su aktivnosti i realizovane, jednostavnim aktivnostima/djelima poslali su svijetu zajedničku poruku mira.

Aktivnosti koje su prvi put zajednički planirale radne grupe profesora iz Prijedora i Sanskog Mosta uključivale su: defile učesnika, prezentaciju literarnih i izložbu likovnih radova na temu „Mir je naš izbor“, muzičku podršku/pjevanje pjesama sa porukom mira, oslikavanje pločnika kredama porukama mira, zatim oslikavanje rigips ploča i bijelog platna porukama mira, kreativnost na djelu sa porukama mira, podjelu promotivnog materijala NDC sa porukama mira i završnu zajedničku plesnu tačku sa porukom mira, mir je naš izbor.

Na aktivnostima je učestvovalo više od 250 učenika, a uz mnogobrojne, zainteresovane građane, učesnici su bili prvenstveno članovi Nansen vršnjačkih medijatorskih klubova, koji su prvi klubovi vršnjačke medijacije osnovani u BiH, zatim članovi Nansen vršnjačkih medijatorskih sekcija koje su u Prijedoru i Sanskom Mostu počele sa radom od školske 2014/2015. Koordinatori ovih aktivnosti su profesori/koordinatori rada Nansen medijatorskih klubova, odnosno sekcija u osnovnim školama.

„Međunarodni dan mira“ utemeljila je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija (UN) 1981. u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama. Nakon rasprava o uvođenju Dana mira i tome što bi on trebao predstavljati zaključeno je da će on postojati kako bi se kontinuirano podsjećalo na potrebu jačanja mirovnih poruka i ideja među svim ljudima i narodima.

NDC Prijedor