Na sjednici Skupštine Grada Prijedora, usvojen je izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

Odbornici su usvojili izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg gradskog budžeta, koji je ostvaren sa suficitom u iznosu od više od dva miliona maraka. Razmatrali su i poslovanje gradskih preduzeća – Doma zdravlja, gradske apoteke, Centra za socijalni rad i Crvenog krsta. Posebno je izdvojen Dom zdravlja, koji je prošle godine poslovao pozitivno, što je, kažu, rijetkost među domovima zdravlja u Srpskoj.

Većinom glasova prijedorskih odbornika, usvojen je izvještaj o prošlogodišnjem budžetu, u iznosu od više od 40.720.000 maraka. Rashodi su uravnoteženi s prihodima. Ostvaren je suficit u iznosu više od 2.120.000.

– Budžet je za 2016. godinu usvojen u iznosu od 40.727.093 KM. Prihodi su realizovani u iznosu od 91 odsto, rashodi 80,9 odsto i ostvarena je pozitivna razlika – izjavila je načelnica Odjeljenja za finansije Grada Prijedora Biljana Malbašić.

Odbornici SDS-a bili su sudržani prilikom glasanja. Ističu, budžetska sredstva korišćena su ispravno, ali nisu zadovoljni raspodjelom.

– Danas smo se javili po toj tački i naveli smo tačno u socijalnim kategoirijama u kojima nismo zadovoljni oko zapošljavanja da bi malo više sredstava trebalo da ide u kategoriju sporta – istakao je odbornik SDS-a u Skupštini grada Prijedora Milan Tubin.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ističe, budžet je izvršen u skladu sa pravilima. Na skupštini je razmatrano i poslovanje nekoliko gradskih preduzeća, među kojima je gradonačelnik Prijedora izdvojio rezultate Doma zdravlja.

– Generalno sva naša preduzeća se sve bolje oblikuju prema potrebama građana i postaju sve efikasnija, a možda za prethodnu godinu posebno bih mogao istaći Dom zdravlja koji je zaista jedan od rijetkih Domova zdravlja, koji potpuno i finansijski i poslovno završava sve obaveze, koji posluje pozitivno, što je vrlo velika rijetkost na području Republike Srpske i zaista poslovodstvo te firme zaslužuje posebnu, dodatnu pohvalu – dodao je Đaković.

Između ostalog, na skupštini je razmatran i Program upotrebe sredstava od naknada po Zakonu o zaštiti od požara, kao i utrošena sredstva sportskih klubova u prošloj godini.

RTRS