pressrs-anicicŽeljko Aničić (49), domaćoj javnosti poznat kao “doktor za kineski”, nedavno se vratio u rodni Prijedor sa šestomesečnog turističko – poslovnog putovanja po Evropi, gde je zarađivao simultanim prevođenjem za kineske turiste i mađarski odeljak nemačke kompanije “Mercedes”!

Prvo je otputovao u Italiju, gde je za tridesetočlanu kinesku grupu državljana prevodio sa italijanskog na kineski jezik.

– Sa njima sam posetio najznačajnije kulturne i druge znamenitosti na Siciliji, u Firenci, Sijeni, Veneciji i Rimu, a obišli smo i elitne vinarije u poznatom renesansnom mestu Montepulčano u Toskani. Kasnije su me angažovali i za posetu austrijskoj prestonici, Beču, a onda sam otputovao u Budimpeštu, gde sam jedno vreme prevodio za mađarski “Mercedes”. Tamo sam se zadržao skoro šest meseci i definitivno usavršio i naučio mađarski jezik. Inače, Budimpešta me je oduševila u pogledu kulturnih dešavanja i bogate kulturne zaostavštine Srba, pa ću se tamo, ako ne promenim planove, vratiti već u aprilu. Moram, jer ovde u Republici Srpskoj i BiH za mene nema posla – ističe Aničić.

Inače, Željko je u Kini živeo 12 godina, od1996. do 2008. Bio je oženjen Kineskinjom zvanom Aha a, između ostalog, radio je u kulturnom odelenju francuskog konzulata i predavao istoriju i kritiku evropske umetnosti na likovnim akademijama u Pekingu, Gvandžou i Šangaju. Uz kineski i njegove dijalekte, mandarinski i kantonski, Aničić govori još deset jezika – nemački, francuski, engleski, italijanski, španski, japanski, portugalski, holandski, mađarski, dok mu ruski ide nešto slabije. Takođe, Aničić je u Kini, gde ga zovu An-Đe, postao i instruktor joge i tai-čija, koji je osam godina učio od Džan Mao Džena, jednog od najvećih svetskih majstora te drevne veštine.

Podsećamo, ovaj poliglota nedavno je ostao bez oca Dragana, doajena muzičke scene u gradu na Sani, koji je sugrađanima ostavio legendarne pesme “Prijedore, čudesni grade”, “Balada o Prijedoru” i druge.

Press RS