Hirurg Opšte bolnice u Prijedoru Marinko Lovre (63) osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na novčanu kaznu od 20.000 maraka, jer je uzeo mito da bi sačinio lažni nalaz.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivnje koji je Lovre zaključio sa Republičkim javnim tužilaštvom.

Prema presudi hirurg Lovre je od Sulje Kusurana uzeo mito od 500 eura da bi sačinio lažni nalaz. U nalazu je naveo da je Suljin sin Dino zadobio povrede glave i rebara iako to nije bilo tačno. Tužiteljica Dragica Glušac je rekla da smatra da će se izrečenom kaznom postići svrha kažnjavanja, javlja Dnevni list.

– Prilikom zaključenja sporazuma rukovodili smo se činjenicom da optuženi nije osuđivan. Porodični je čovjek, a u obzir smo uzeli ličnost oštećenog koji je lažnom potvrdom želio da naplati osiguranje u Švicarskoj i tuži policiju kako bi sebi olakšao položaj – rekla je Glušac.

Optuženi Lovre je rekao da više sigurno neće činiti ovakva niti druga krivična djela.

Njegov branitelj Milenko Ljubojević smatra da je kazna adekvatna.

Suljo Kusuran je tokom suđenja izjavio da je lažni nalaz Lovre uradio kako bi mogao tužiti policiju da je tukla njegovog sina Dinu. U izjavi je naveo da je sve prijavio policiji pa je u dogovoru s njima dogovorio sastanak s Lovrom i dao mu novac koji su mu oni dali. Tada je Lovre i uhapšen nakon primanja mita.

Njegov sin Dino ranije je ispričao da je od Lovre tražio da mu napravi lažni nalaz da je ozlijeđen radi naplate osiguranja u Švicarskoj.

Faktor.ba