U Prijedoru je danas obilježeno 25 godine od odbrane grada, a prisutni su se prisjetili 30. maja 1992. godine, kada je u napadu muslimanskih paravojnih formacija poginulo 15 vojnika i policajaca, dok je 26 ranjeno.

Održan je i parastos poginulima u odbrani grada Prijedora i svim poginulim i umrlim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu kod spomenika „Za krst časni“, a služio ga je protojerej stavrofor Mladen Majkić uz sasluženje sveštenstva.

Prije pomena i šetnje gradskim ulicama kojima je prisustvovalo nekoliko stotina građana, brojne delegacije su položile vijence na spomen-ploču pripadnicima policije poginulim u odbrani grada u zgradi Policijske uprave Prijedor.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je da se ovaj dan obilježava kako se ne bi zaboravile srpske žrtve te je još jednom podsjetila da još niko nije odgovarao za ovaj napad.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević istakao je da je Prijedor dao 174 poginula borca širom RS.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić rekao je da je ovo prilika da se izrazi poštovanje prema braniocima grada Prijedora te da je značaj obilježavanja ovakvih datuma ogroman.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da zahvaljujući hrabrosti junaka koji su stali u odbranu grada, Prijedor prije 25 godina odbranjen.

Vijence na spomenik “Za krst časni” položile su delegacije Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora, Boračke organizacije RS, Boračke organizacije grada Prijedora, grada Prijedora, Policijske uprave Prijedor, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, porodica boraca poginulih na današnji dan, ratnih vojnih invalida ranjenih na današnji dan, Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te predstavnici više političkih partija.

Povodom 25 godina odbrane grada u Pozorištu Prijedor je prikazan dokumentarni film „Pamjatnik nahoda“ dok je za večeras na istom mjestu predviđen koncert etno-grupe „Trag“.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com