Poreska politika i previsoki nameti spriječili su Enesa Kahrimanovića, direktora i vlasnika preduzeća “Austronet” iz Kozaruše, kod Prijedora, da svojim radnicima isplati 14. platu i tako ih nagradi za poslovne uspjehe koje su zajedničkim radom ostvarili.

U pitanju je preduzeće u kojem je zaposleno 85 radnika, koje se bavi proizvodnjom zaštitnih mreža u oblasti poljoprivrede, sporta, građevine i slično, a koje u 99 odsto slučajeva izvozi na evropsko tržište.

Kontinuirano ulaganje u mašine i tehnologiju uz povećanje proizvodnje i broja radnika nalazi se u “genetskom kodu” “Austroneta”, koji od svog osnivanja zna samo za uspjeh.

Kako nam je ispričao Kahrimanović, onaj odnos koji radnici imaju kod poslodavca u Austriji, a u kojoj je i sam bio radnik, pokušao je da kopira ovdje.

“Moji radnici imaju normalno radno vrijeme i dobre uslove za rad. Plata nije kasnila nijedan jedini dan za deset godina, a iznad je prosjeka. Dosad ih je bilo 14, ali s republičkim organima nisam uspio da se dogovorim da se ona djelimično oslobodi poreza. Sistem je takav da država ne dozvoljava da nagradite radnika jer ona tu odmah uzima sebi”, priča on.

Za deset godina, koliko firma postoji, stečene su brojne reference i sklopljena saradnja s renomiranim svjetskim kompanijama i brendovima, a koja se uspješno unapređuje.

U svijetu nije organizovano puno velikih događaja, a da “Austronet” sa svojim proizvodima nije pokrio dio tog prostora.

Tako je, primjera radi, bina u Štutgartu na kojoj je svoj koncert održao Robi Vilijams bila “obučena” u njihove mreže. Bili su prisutni i na Olimpijadi u Kini, Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Njemačkoj, Evropskom u Austriji i Švajcarskoj, a brojni teniski tereni širom svijeta zaštićeni su ovim mrežama.

Posebno su ponosni na sunčevo jedro Soliday, koje je njihov osnovni proizvod, a koji se nalazi na terasama brojnih kuća i stanova širom svijeta i koji je kao takav postao prepoznatljiv.

Poslovni rezultati iz godine u godinu su bolji, a prema računici dosad je u objekte i postrojenja investirano oko 12 miliona maraka.

“U odnosu na isti period prošle godine imamo povećanje proizvodnje od 15 odsto. Od 2007. godine do sada bilježimo kako rast tako i povećanje ulaganja. S početnih pet došli smo do 85 radnika”, kazao nam je Kahrimanović.

Kaže kako mu je jedini problem u poslovanju nedovoljno obučena radna snaga.

“Drugih problema zaista nemam jer proizvodi koje pravimo se zaista dobro prodaju. Znam da neki privrednici imaju drugačija iskustva, ali mi od osnivanja nismo imali nijedan jedini problem sa carinom, uvozom i izvozom robe, Poreskom upravom i slično. Imamo najbolje mišljenje o tom dijelu”, priča on. Smatra kako bi država najviše mogla pomoći na način da smanji namete na plate i doprinose.

Veoma dobra iskustva imao je i s lokalnom zajednicom i to preko Agencije za ekonomski razvoj grada “Preda”, koja je od početka investicije bila na usluzi. Preko nje je, kaže, dobio savjetodavnu podršku i pomoć pri prevazilaženju brojnih birokratskih barijera.

O projektu

Projekat 50+ pokrenuli su “Nezavisne novine” i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru projekta promocije domaće proizvodnje “Naše je bolje”.

On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji i zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena prirodna bogatsva kao i turistički potencijali. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

PROFIL
Naziv: “Austronet”
Sjedište: Kozaruša, Prijedor
Osnovano: 2007.
Djelatnost: Proizvodnja zaštitnih mreža
Broj zaposlenih: 85
Kontakt: www.austronet.ba,
Telefon: 052/346300

Nezavisne novine