Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u vremenskom periodu od 19. do 21.05.2017. godine, realizovali su republičku akciju „Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila i utvrđivanja alkoholisanosti vozača“.

Ukupno je kontrolisano 570 učesnika u saobraćaju, a prekršajne sankcije na licu mjesta su izrečene za 342 učesnika ili 60 % kontrolisanih. Uz novčane kazne za prekršaje koji su bili pod akcentom pojačane kontrole izrečene su i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom u ukupnom trajanju od 78 mjeseci, kao i 132 kaznena boda.

Zbog prekoračenja brzine kretanja vozačima je uručeno 185 prekršajnih naloga. Većina prekoračenja dozvoljene brzine kretanja je uočena u zonama naseljenih mjesta, a uz novčanu kaznu za 45 vozača izrečena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom. Zbog prekoračenja brzine preko 30 km/čas sankcionisano je 10 vozača kojima je izrečena novčana kazna od 400 KM i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca i izricanje dva kaznena boda.

Prilikom kontrole psihofizičkog stanja vozača sa akcentom na sprečavanje učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola i opojnih droga sankcionisano je 45 učesnika u saobraćaju, od kojih je 5 zadržano lišenjem slobode u policijskim stanicama do 12 časova. Od navedenog broja, 4 lica su zadržana jer su zatečeni u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola u količini preko 1,50 g/kg alkohola u organizmu, dok je jedno lice zadržano jer je zatečen u vršenju prekršaja pod uticajem opojnih droga.

Vozačima koji se zateknu da učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 0,80 do 1,50 g/kg u organizmu za 15 vozača je, uz novčanu kaznu, izrečena i mjera zabrane upravljanja vozilima u trajanju od jednog mjeseca i dva kaznena boda. Jednom vozaču koji je zatečen da učestvuje u saobraćaju pod uticajem opojnih droga, pored mjere zadržavnja lišenjem slobode i novčane kazne, izrečena i mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca i dva kaznena boda.

Policijski službenici sankcionisali su i 112 vozača po drugim prekršajima a koji nisu bili predmet pojačane kontrole.

Policijska uprava Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

PU Prijedor