Budući kuvari, konobari, poslastičari i turistički tehničari u RS od iduće školske godine dobiće modernizovanije sadržaje u stručnim predmetima, obogaćene svjetskim trendovima, a koji će im dati šansu i za brže zaposlenje.

Promjene su, kako ističu u Pedagoškom zavodu RS, već odavno bile neophodne, jer je većina sadašnjih planova i programa zastarjela.

– Na postojeće nastavne sadržaje nije se ništa dodavalo, već su stari jednostavno izbačeni i ubačeni novi. Tako neće doći do dodatnog opterećenja gradivom, predmetima ili časovima ni učenika, a ni nastavnika – rekla je prosvjetna savjetnica i inspektorica za osnove preduzetništva, ekonomsku grupu predmeta u strukama ekonomija, pravo i trgovina i ugostiteljstvo i turizam u Pedagoškom zavodu RS Ljiljana Bosiočić.

Savremeniji moduli učenja očekuju, kako naglašava, sve učenike koji iduće godine krenu u prve razrede u ugostiteljsko-turističkim školama u Srpskoj.

– Mladi koji odluče biti školovani kuvari ili konobari dobiće sada šansu da uče metode koje se danas koriste u poznatim i priznatim svjetskim restoranima i hotelima, a ne da uče neke zastarjele i neprimjenljive lekcije – kazala je Bosiočićeva.

Direktorica Ugostiteljsko-ekonomske škole u Prijedoru Valentina Sovilj poručuje da je iz godine u godinu sve veće interesovanje mladih da postanu kuvari ili konobari, zbog čega su nove metode u njihovom školovanju i neminovne ukoliko želimo da postanu što konkurentniji na tržištu.

– To su zanimanja koja jednostavno moraju pratiti svjetske trendove, a to već u velikoj mjeri i uspijevamo – smatra Soviljeva.

Ona je naglasila da se u svim školama mora odustati od “suve” nastave i izbaciti metoda – tabla i kreda.

– Improvizacija i praćenje okruženja i razvoja su ključ uspjeha – dodala je Soviljeva.

Predmeti koji će biti izmijenjeni
– Osnove turizma i ugostiteljstva za prvi i drugi razred – turistički tehničar i prvi razred zanimanja konobar, kuvar i poslastičar,
– Agencijsko i hotelijersko poslovanje za prvi, drugi, treći i četvrti razred – turistički tehničar i izborni predmet – turistički tehničar,
– Ekonomika turizma za četvrti razred – turistički tehničar
– Praktična nastava za drugi, treći i četvrti razred – turistički tehničar.

Glas Srpske