Stanoja Sekulić (20) iz Srednje Omarske kod Prijedora je kroz projekat “Preduzetnička obuka za mlade“ sproveo svoju ideju u delo. Posredstvom lokalnih institucija, donatori iz Italije omogućili su mu da pre mesec dana osnuje farmu bikova.

– Imam pet bikova za tov, sada imaju oko 200 kg i kada budu imali oko 600 kg planiram ih prodati, neće biti problem naći kupce, a planiram da ih nabavim još – priča Sekulić.

Dodaje da mu roditelji pružaju veliku podršku i pomažu mu na farmi.

– Neko hoće da radi a neko neće, ja sam odlučio da ostanem u svom mestu i samostalno pokrenem posao – zaključuje on.

Kroz projekat „Preduzetnička obuka za mlade“ u prošlih 12 godina 3.500 srednjoškolaca iz Prijedora steklo je osnovna znanja iz preduzetništva i poslovnog planiranja.

Prema oceni komisije, ove godine najbolja je bila poslovna ideja učenika četvrtog razreda smera mašinski tehničar, Marka Čivčića. Njegov biznis plan proizvodnja limenki za voće, povreće i pića nagrađen je sa 450 KM. Priča da je na ovu ideju došao, jer u BiH nema preduzeća koje proizvodi limenu ambalažu.

– Zaključio sam da bi zato to bilo profitabilno i ostvarivo, ako budem u mogućnosti ovaj biznis plan bi mi bio podsticaj da pokrenem proizvodnju, ali sve zavisi od pomoći države i finansijskih sredstava koja budem imao – kaže Čivčić.

Upravo u samozapošljavanju lokalna uprava Prijedora vidi spas za zadržavanje mladih.

– Želim im da se vrate razmišljanju i otvaranju preduzetničkih radnji i preduzeća, tako da bi Prijedor na taj način smanjio odliv maldih prema Evropi i daljim razviojenim zemljama, jer na ovim prostorima može se uspešno raditi i živeti – tvrdi gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković.

Dodaje da u ovom projektu pored učenika srednjih škola, učestvuju i učenici završnih razreda Osnovnih škola.

– Kroz ovu obuku oni razmišljaju o preduzetništvu, tako da se nadamo da će se u narednim generacijama pojaviti dosta mladih koji će postati preduzetnici i zaposliti sebe, svoju porodicu i prijatelje iz svoje generacije – kaže Đaković. Zaključuje da živimo u kapitalističkom sistemu i da ne mogu svi očekivati zapošljavanje u lokalnoj administraciji i javnim preduzećima.

Projekat „Preduzetniča obuka za mlade“ realizuje Agencija za ekonomski razvoj Prijedora (PREDA) uz finansijsku podršku lokalne uprave.

Originalne ideje

Biznis planovi proizvodnja drvenih saksija učenice Ugostiteljsko- ekonomske škole Dragane Vidović i uzgajanje visokožbunastih borovnica učenice Poljoprivredno-prehrambene škole, Ivane Marić, osvojili su drugo mesto i novčanu nagradu po 350 KM. Na trećem mestu je plan za pružanje marketinških usluga učenika Elektro-tehničke škole Igora Mitrovića koji je nagrađen sa 250 KM. Pored učenika, nagrađeni su i njhovi profesori sa po 100 KM, dok je Mašinska škola zbog prvoplasiranog projekta dobila i 600 KM.

EuroBlic