Uviđajem i vještačenjima koja je obavio vještak protivpožarne struke, utvrđeno je da je požar u stanu u sarajevskom naselju Dobrinja, u kojem je u utorak stradala 82-godišnja žena, izbio zbog slabih kontaktnih spojeva na produžnim kablovima.

Prema informacijama iz policije, uviđajem je konstatovano da je do požara došlo usljed slabih kontaktnih spojeva na dva produžna kabla koji su bili uključeni u zidnu utičnicu, a koji su improvizovano napravljeni i neodgovarajućeg su presjeka, nakon čega je došlo do paljenja gorivih predmeta i širenja požara na cijeli stan.

Policiji je oko 10.15 sati prijavljeno da je izbio požar u stanu na prvom spratu u ulici Janka Jolovića, koji je u vlasništvu T. S. iz Sarajeva. Kako saznajemo, vlasnici žive u inostranstvu, te su stan izdavali dvjema studenticama iz Jajca.

Odmah nakon prijave, na mjesto događaja izašli su policajci i vatrogasci Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo, koji su zajedno sa stanarima ugasili vatru.

Tom prilikom je stan potpuno izgorio, a šteta je pričinjena u više okolnih stanova i na fasadi zgrade.

U hodniku na trećem spratu pronađena je žena kako leži bez svijesti, te su joj pomoć ukazali ljekari Hitne pomoći. Oni su pokušali reanimaciju, ali je žena preminula. Utvrđeno je da se radi o 82-godišnjoj Redžifi H. iz Prijedora, nastanjenoj u Sarajevu.

Kako su nam ispričale komšije, starica je u stanu živjela sama. Njeno tijelo prevezeno je u Prosekturu Bare, radi spoljnog pregleda tijela, a po potrebi i obdukcije. Pretpostavlja se da je nesretna žena, koja je živjela na trećem spratu zgrade, preminula usljed gušenja dimom, koji se zgradom širio iz stana dva sprata niže.

Kako su ispričali poznanici djevojaka koje su živjele u stanu, one su sestre iz Jajca koje su studirale u Sarajevu i tu su stanovale kao podstanari. One u trenutku izbijana požara nisu bile u stanu. Prema riječima poznanika, djevojke su u trenutku izbijanja požara bile na fakultetu, a vatra ima je progutala sve što su imale. Kako kažu, ostala im je samo odjeća u kojoj su izašle iz stana i novac koji su ponijele sa sobom. Knjige, udžbenici, svaki komad namještaja i sve ostalo što su posjedovale, potpuno je izgorjelo.

Uviđaj na mjestu događaja obavili su tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, policajci MUP-a Kantona Sarajevo, ovlašteni sudski vještaci medicinske struke i PPZ-a.

Faktor.ba