Na dječjim igralištima u Prijedoru vandali kidaju ljuljačke, kante za smeće, klupe i razbijaju svjetla.

Šteta koju ostave iza sebe tolika je da ova mjesta postaju neupotrebljiva za igru najmlađih. Nijedno igralište i sportski teren u gradu na Sani, nije pošteđeno ovakovog ponašanja sugrađana.

Iz Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine grada i imovinsko-stambene poslove Prijedora kažu da sve što se napravi na igralištima vandali preko noći unište.

– Prisutno je vandalsko delovanje pojedinaca i grupa na uništavanju opreme dječjih igrališta i Gradska uprava nema načina da ih adekvatno zaštiti – kaže Milorad Vujmilović, viši stručni saradnik u ovom Odjeljenju.

Dodaje da se sve svodi na lijepu reč kojom se podstiču Prijedorčani da čuvaju ono što je od koristi za zajednicu i u šta su uložene stotine hiljade maraka.

– Najbolja zaštita bila bi videonadzor, ali kako je to neizvodljivo pribjegava se apelima građanima za saradnju i blagovremeno obavještavanje nadležnih organa, prvenstveno policijskih službenika Policijske uprave Prijedor i Komunalne policije – objašnjava Vujmilović.

Dodaje da se apeluje i na roditelje za korektno ponašanje i upotrebu opreme dječjih igrališta prilikom boravka djece u njima.

– U noćnim satima, kada je najprisutnije vandalsko ponašanje potrebno je povećati prisustvo policijskih službenika u blizini tih terena – smatra on.

Iz gradske uprave poručuju da novac kojim raspolažu diktira obnovu igrališta.

Jedino koje čeka rekonstrukciju je i dječje igralište pored Partizanskog groblja u mestu Urije. Njega je, u saradnji sa drugim organizacija, izgradilo Ekološko društvo „Kozara“ iz Prijedora.

Predsjednik ovog društva Tomislav Prpoš priča da su nakon izgradnje i uređenja ovu zelenu površinu sa dječjim igralištem predali lokalnoj zajednici na upravljanje.

– Tu smo postavili ljuljačke, klackalice, klupe, nasuli staze, ali ne znam kome to smeta i ko to uništi. Znam da je ono okupljalo veliki broj djece – kaže Prpoš.

Dodaje da je ovo društvo imalo još negativnih iskustava.

– Mi smo dva puta uređivali izletište pored izvora crkve na Pašincu, ali oba puta pokidane su ljuljačke, klupe i porazbijana svjetla – rekao je Prpoš.

Kako saznajemo, postojanje dječjih i sportskih igrališta ne podržavaju svi sugrađani. Veliki je broj zahtjeva za njihovu izgradnju koji stižu u gradsku upravu. Svakodnevno se obraćaju i oni Prijedorčani koji ih ne žele u blizini svojih kuća.

Oni zahtijevaju uklanjanje klupa, jer tvrde da mladi u kasnim večernjim satima tu sjede i glasno pričaju te tako ometaju san mještana.

Na području grada 18 igrališta

Na užem gradskom području Prijedora ima 18 dječjih igrališta, od kojih je 10 namijenjeno za igre sa loptom, dok su ostala opremljena dječjim mobilijarom.

Većinu je izgradio grad, dok je manji dio obezbjeđen donacijama. Uz pomoć jedne od donacija trebalo bi da narednih dana bude rekonstruisano igralište pored Rudničkih zgrada, dok bi u naselju Raškovac, u Ulici Doris Bajilo, trebalo da bude izgrađeno novo dječje igralište.

EuroBlic