Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u vremenskom periodu od 17. do 21.05.2017. godine, realizovali su akciju „Pojačana kontrola vozača motocikla, lakih motocikla, mopeda i bicikla“ s ciljem poboljšanja ukupnog stanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju, kao i preventivno djelovanje na vozače da se pridržavaju zakonskih normi kojima je regulisan saobraćaj ovih kategorija vozila.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je kontrolisano 179 vozača motocikla, lakih motocikla, mopeda i bicikla a prekršajne sankcije na licu mjesta su izrečene za 96 učesnika ili 53,6 % kontrolisanih.

Od toga, zbog nenošenja zaštitne kacige sankcionisano je 50 vozača, zbog upravljanju vozilom pod uticajem alkohola 5 vozača, 8 vozača zbog upravljanja motociklom i lakim motociklom bez položene kategorije „A“ i podkategorije „A1“, dok je 33 vozača sankcionisano zbog ostalih prekršaja, a koji se takođe odnose na pojačanu kontrolu navedenih kategorija učesnika u saobraćaju.

Iz saobraćaja je isključeno 13 vozača, od kojih 5 zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola i 8 zbog upravljanja motociklom i lakim motociklom bez položene kategorije „A“ i podkategorije „A1“, kao i 17 vozila od kojih 4 motocikla, 1 laki motocikl i 12 mopeda.

Tokom akcije sankcionisano je 12 učesnika u saobraćaju zbog počinjenih drugih prekršaja po Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH.

Izdvajamo primjer vozača mopeda, gdje je izvršenom kontrolom psihofizičkog stanja vozača, utvrđeno da je lice učestvovalo u saobraćaju pod dejstvom alkohola koncentracije 4,15 g/kg.

Tokom akcije, radi provjere porijekla vozila, privremeno su oduzeti 1 laki motocikl i 1 moped sa nepripadajućim registarskim oznakama, kao i 1 registarska oznaka ručne izrade.

Apelujemo na vozače da prilikom upravljanja motociklom, lakim motociklom, mopedom i biciklom poštuju zakonske odredbe, kako bi na taj način spriječili saobraćajne nezgode sa posljedicama po ove kategorije učesnika u saobraćaju.

PU Prijedor
Foto – ilustracija