Svjedok Odbrane Gorana Pejića je ispričao da se optuženi tokom studenskih dana družio s ljudima različitih nacionalnosti, te da nije vidio nikakvu netrpeljivost “s bilo koje strane”.

Zaštićeni svjedok O-1 je rekao da poznaje optuženog Pejića još iz studenskih dana osamdesetih godina u Sarajevu, kada su se i družili.

Pojasnio je da se optuženi družio i imao korektne odnose s osobama različitih nacionalnosti, čak i rasa, dodavši da mu je jedno vrijeme cimer bio student iz Sudana.

“Po pitanju nacionalnih i međuljudskih odnosa nisam vidio nikakvu netrpeljivost s bilo koje strane. To je bilo fino druženje i drugarstvo… Bez bilo kojih nacionalnih tenzija”, rekao je O-1.

Svjedok je naveo da nema saznanja da je optuženi imao problema sa zakonom, te istakao da nije bio agresivan.

Pejić je optužen s Miloradom Radakovićem da su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice.

Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava policije, dok je za Pejića navedeno da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Svjedoku su predočene i tri fotografije iz tog perioda na kojim je potvrdio da se nalazi optuženi, on lično i još neke osobe iz njihovog društva.

Istakao je i da je nakon rata s Pejićem stupio u kontakt prije dvije godine, te da se povremeno čuju telefonom, a ponekad se i vide.

“Nisam nikad čuo ništa loše”, rekao je svjedok za optuženog.

Tužilaštvo i Odbrana Radakovića nisu imali pitanja za ovog svjedoka.

Suđenje će se nastaviti 13. juna, kada će Odbrana Pejića saslušati tri svjedoka.

BIRN