Problem u komunikaciji sa zdravstvenim radnicima najčešći je uzrok zbog kojeg se Prijedorčani žale Domu zdravlja, podaci su ove zdravstvene ustanove.

Koordinator kvaliteta u Domu zdravlja Prijedor Siniša Obradović kaže da se to češće odnosi na komunikaciju sa medicinskim sestrama, dok je manji broj pacijenta nezadovoljan odnosom porodičnih ljekara.

U ovoj ustanovi navode da su prošle godine imali oko 19 žalbi, a 2015. godine oko 21.

Naime, praksa podnošenja žalbi i prigovora za svih 17 objekata prijedorskog Doma zdravlja uvedena je prije 4 godine.

Obradović objašnjava da se najviše prijava odnosi na medicinske sestre i to isključivo iz razloga što one prve stupaju u kontakt sa pacijentima.

Kaže da i ukoliko su žalbe osnovane, medicinskim radnicima se izriču pismene opomene.

– Naši radnici su profesionalci i mogu pronaći način da uspostave komunikaciju sa pacijentima, ali korisnici ponekad smatraju da su zanemareni ukoliko čekaju dok naš radnik mora da popuni dokumentaciju na računaru, ili se prethodni pacijent zadržao kod ljekara u vrijeme njihovog zakazanog termina – tvrdi on.

Nakon komunikacije, najviše žalbi pacijenti upućuju zbog uvjerenja da im Dom zdravlja uskraćuje pravo na liječenje u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama. Međutim, te žalbe neosnovane su u 100 odsto slučajeva.

– Pacijenti donose nalaz od specijalista koji ih upućuju na banjsko liječenje, međutim prema Pravilniku Fonda zdravstvenog osiguranja tačno je utvrđeno koja oboljenja su za takvo liječenje, a ako time nije definisana njihova dijagnoza porodični ljekar ne može izdati uputnicu – priča Obradović.

Kaže da je bilo slučajeva da porodični ljekar ispoštuje preporuku specijaliste i uputi pacijenta na dalje liječenje. Ukoliko naknadno Fond utvrdi da to oboljenje nije pokriveno zdravstvenim osiguranjem, finansijsku posljedicu snose Dom zdravlja i porodični ljekar.

Pacijenti žalbe mogu da ubace u kutije za pritužbe u bilo koju zdrvastvenu ustanovu, da direktno predaju žalbu na protokolu ili je upute rukovodstvu elektronskim putem preko zvanične internet stranice Doma zdravlja Prijedor.

Sami biraju da li to žele učiniti anonimno ili ostavljaju lične podatke na osnovu kojih budu obaviješteni o ishodu žalbe.

– Ima primjera da se pacijenti verbalno sukobe sa medicinskim radnicima, i ne žele da se žale, ali mi sami evidentiramo takve slučajeve i razmatramo ih na sastancima, da bi izbjegli njihovo ponavljanje – objašnjava Obradović.

Uvode video-nadzor

Prošlog mjeseca javnost je šokirana postupkom izrevoltiranog pacijenta iz Kozarca koji je doktoricu porodične medicine udario nogom u glavu i uzrkovao joj potres mozga.

Ovaj incident ubrazao je namjeru prijedorskog Doma zdravlja da postavi videonadzor u određenim objektima i na mjestima gde neće biti narušena privatnost pacijenata. Saznajemo da će i Dom zdravlja u Kozarcu dobiti videonadzor.

EuroBlic