Grad Prijedor je nakon nadzorne provjere BFC certifikata /Pečat kvaliteta za povoljno poslovno okruženje/ koja je provedena u gradskoj administraciji i koja je obuhvatila ključne kriterijume kojima se definiše razvoj i upravljanje projektima, dobio pozitivan izvještaj koji se konkretno odnosi na kvalitet poslovanja po zahtjevima investitora.

Nadzorna posjeta je potvrdila da je Grad napredovao od perioda za koji je prošle godine recertifikovan BFC standardom, i to sa vrlo značajnim povećanjima od 95odsto ispunjenja. Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je na konferenciji za medije tim povodom izjavio da je grad Prijedor na putu daljeg razvoja administrativnih procesa, unapređenja rada sa investitorima.

„Ovo je potvrda da naš rad ima kontinuitet razvoja i stalnih unapređenja, odnosno otklanjanja prepoznatih nedostataka tako da rezultat rada podrazumijeva odlučnost svih u procesu da građanima budu u potpunosti servis kakav zaslužuju, a sa druge strane da investitorima pružimo povoljno poslovno okruženje, uz već postojeće kapacitete procedura i procesa“ rekao je Đaković.

On je dodao da je Prijedor prva lokalna uprava na području Republike Srpske, odnosno BiH, koja je uvela novi standard upravljanja kvalitetom BAS EN ISO 9001:2015.

„Sada smo i prva uprava koja u proces recertifikacije BFC ulazi već drugi put te da to podrazumijeva održavanje ovog standarda i svih propisanih zahtjeva u nizu od prethodnih 6 godina“ rekao je Đaković.

On je dodao da ove ocjene jasno govore o radu uprave i koliko napora se ulaže da kao razvojno orijentisan grad, Prijedor postiže rezultate koji ga čine konkurentnim u odnosu na gradove u regionu.

„BFC je inače priznanje mreže jugoistočne Evrope i time dovoljno govorimo kada kažemo da smo u procesima dalje recertifikacije jedini na ovim prostorima“ kazao je Đaković.

Vođa tima za BFC Mirjana Ostojić naglasila je da je okosnica ove nadzorne provjere bila lokalni razvoj i infrastrukturni projekti u cilju provjere nadogradnje ovog standarda.

„BFC ima 12 kriterijuma i 87 potkriterijuma koje smo bili dužni ispuniti i dokazati u definisanom periodu, a nadzor je potvrdio unapređenje procesa i ispunjavanje zahtjeva po kriterijumima propisanim u oblasti jačanja kapaciteta administracije koja treba ispuniti zahtjeve privrednika, naših investitora i novih investicija“ rekla je Ostojićeva.

Grad je u procesu BFC-a od 2013 godine i u proces recertifikacije BFCa ulazi već drugi put što je vrlo specifično za gradove/opštine sa prostora Republike Srpske, odnosno BiH. Na zvaničnoj internet stranici grada Prijedora uskoro će biti postavljeni svi podaci o napretku u oblasti BFC-a, a na osnovu izvještaja od strane NALEDA-a koji predstavlja mrežu jugoistočne Evrope.

Prijedorgrad.org