Mnoge škole u RS i ove godine suočene su sa manjim brojem učenika upisanih u prve razrede, ali da u pojedinim mjestima stanje ipak ide nabolje najbolje pokazuje bijeljinska Osnovna škola “Stevan Nemanja” iz Gornjeg Dragaljevca, koju će na jesen pohađati gotovo dvostruko više prvačića.

Poslije deset godina konstantnog pada upisanih đaka rukovodstvo te bijeljinske škole dočekalo je i radosne vijesti, klupe su ponovo pune.

– Zaista smo presrećni, jer smo upisali 44 učenika u prvi razred u novu školsku godinu, a lani ih je bilo samo 25 – ističe direktor ove škole Đoko Aničić.

Prije mnogo godina ova škola nije mogla da ima ispod 80 prvačića, ali to je već odavno, kako priča Aničić, prošlost.

– Ipak, sada smo krenuli uzlaznom putanjom i nadamo se da ćemo tim pravcem i nastaviti, jer našu školu pohađaju mališani iz 12 sela – kazao je Aničić.

Dodaje da su sela sve praznija, zbog čega iz nekih od njih jedno ili dvoje djece pohađa školu.

– Loša nam je populaciona slika, ali evo mi smo ove godine pozitivan primjer – dodaje Aničić.

Ipak, kada je u pitanju cijela bijeljinska regija, situacija nije pozitivna, jer bilježe za 35 manje đaka nego lani.

Još jedna od rijetkih, koja ove godine ima 15 mališana više nego lani, je Osnovna škola “Jovan Dučić” u Čajniču.

Direktor ove škole Vojislav Papić rekao je da je, nakon višegodišnjeg smanjena, broja upisanih učenika konačno povećan. Ipak, škola u mjesnoj zajednici Zaborak ostala je bez prvačića.

Ni u Hercegovini nisu sjajne vijesti. Direktor Osnovne škole “Risto Proroković” iz Nevesinja Mara Šaran kaže da je iz godine u godinu sve manje đaka.

– U prve razrede upisali smo 96 đaka, a lani ih je bilo 102 – rekla je Šaran.

Manje upisanih prvačića evidentno je i u prijedorskoj regiji. Predsjednik aktiva direktora osnovnih škola u ovom dijelu RS Stevica Džogazović kaže da su ove godine upisali 64, dok su prošle godine imali 94 đaka.

– Poseban pad broja đaka osjeti se u područnim škola, koje su lani dobijale i po sedam prvačića, a ove tek po jednog. Primjer za to je naselje Hambarine, u kojima imamo samo jednog prvačića u područnoj devetogodišnjoj školi – istakao je Džogazović.

Predsjednik aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske, starohercegovačke i donjepodrinjske regije Danijela Mrda kaže da je i u ovim krajevima Srpske oko 50 prvačića manje nego lani.

– Upisali smo ove godine 868 učenika koji 1. septembra kreću u školu. Katastrofalna situacija je u Kalinoviku, gdje su samo četiri prvačića, u Rudom ih je 11, a u Štrpcima 16 – ističe Mrda.

U svim ostalim opštinama, kako kaže Mrda, situacija je slična kao i prethodnih godina, izuzev Višegrada koji ove godine bilježi značajno manji broj prvačića, i to za 20, dok je u Han Pijesku 17 đaka manje nego lani.

Na području banjalučke regije još je u toku prebrojavanje upisanih prvačića.

Posljedice

Danijela Mrda objašnjava da je smanjenje broja prvačića direktan rezultat smanjenog nataliteta i odliva stanovništva.

– Odliv stanovništva prema većim gradovima sve je vidljiviji. Nažalost, i sve je manje mladih bračnih parova i djece, što direktno prouzrokuje praznije škole – naglasila je Mrda.

Glas Srpske