Na ovogodišnjim, 24. prijedorskim Međunarodnim uličnim trkama, prvi put su učestvovala djeca sa posebnim potrebama. Najveći broj učesnika su polaznici Јavne ustanove “Centar Sunce” za koje je organizovan prijem u Gradskoj upravi.

Osnovci i srednjoškolci sa posebnim potrebama, polaznici Јavne ustanove “Centar Sunce” iz Prijedora, za prvo učešće na uličnim trkama, pripremali su se trčeći sa nastavnicima pored rijeke Sane. Nagrade nisu izostale.

– Super mi je bilo i zahvalan sam zato što su nas odvojili da možemo trčati, jer kada smo trčali sa drugom djecom nismo uopšte imali nikakvu šansu, ovako je bolje i osvojio sam treće mjesto – kaže Nemanja Јeftić.

Ovo je prilika da se djeca sa posebnim potrebama ravnopravno uključe u društvo. Ova trka trebalo bi da preraste u tradiciju.

– Želim da se zahvalim svima onima koji su dali svoj doprinos za ovako značajan projekat, kojim se pokazuje inkluzija u praksi i činjenica da djeca sa smetnjama u razvoju nisu zaboravljena – kaže Slađana Radaković, direktorka ЈU “Centar Sunce”.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je izrazio posebno zadovoljstvo uključivanjem djece sa possebnim potrebama u trke, jer su time, kako je rekao, svi građani Prijedora, odnosno sva djeca bila uključena. On je čestitao djeci na uloženom trudu i uručio im stimulativne nagrade.

Prijedorska Јavna ustanova “Centar Sunce”, osnovana je na temeljima nekadašnje Srednje i osnovne škole “Đorđe Natošević” za djecu sa posebnim potrebama. Ustanovu pohađa 116 osnovaca i 23 srednjoškolca.

RTRS