Obaranje odluke o prodaji “Ljubije”, lideru DNS, Marku Paviću, podiglo je političku cijenu u vladajućoj koaliciji, ali i u opozicionim redovima. Po saznanjima “EuroBlica”, prije glasanja o Ljubiji, Pavić je bio veoma tražen kao potencijalni partner među opozicionarima.

Izvori “EuroBlica” tvrde da su mu iz SDS, za prelazak na njihovu stranu, nudili mjesto premijera, ministra policije i da zadrži sve rukovodeće pozicije u javnim preduzećima i institucijama RS.

Pavić je to, po našim saznajima, odbio, ali i iskoristio za tvrđenje pazara sa Miloradom Dodikom.

– Pavić stalno korisiti SDS da tvrdi pazar u okviru koalicije. To stalno radi, bez namjere da ide sa njima, nego ih samo korisiti za to. Svjestan je da sa SzP nema kapacitet od 42 poslanika u NS RS, niti da bira novu Vladu. Uostalom, zašto bi to radio godinu dana pred izbore – tvrdi naš izvor iz vladajuće koalicije.

Da Pavić ostaje u koaliciji sa Miloradom Dodikom i Petrom Đokićem, vidjeće se već 31. maja za kada je, na zahtjev opozicije, zakazana posebna sednica NS RS o opozivu Vlade RS.

Međutim, po našim saznanjima, o smjeni Vlade se neće raspravljati, jer predloženi dnevni red neće dobiti potrebnu većinu. U prevodu, DNS će se na pitanju smjene Vlade, vratiti u staro jato sa SNSD i socijalistima. Potvrda ovako mogućeg scenarija stiže i iz SNSD.

– Siguran sam da će ova koalicija nastaviti da funcioniše do kraja mandata. U krajnjem slučaju, to će se vidjeti na sjednici 31. maja. Mi u SNSD se apsolutno ne osjećamo kao politički gubitnici – kaže zamjenik šefa poslaničkog kluba SNSD u NS RS, Igor Žunić.

I sam Marko Pavić nam je kratko rekao da se ne osjeća nikakvim pobjednikom u priči o “Ljubiji”, već da se DNS “samo držao svojih principa”. O budućim odnosima u koaliciji nije želio da govori, kao ni o kontaktima sa opozicijom RS.

Istovremeno, komunikolog, Borislav Vukojević, slaže se s opštim mišljenjem da je DNS, ipak najveći pobjednik u ovoj priči.

– Da su glasali za prodaju, oprostili bi se s podrškom u svom Prijedoru, gdje su najjači. Drugi razlog je to što prodaja „Ljubije“ ne rješava ništa, ne donosi novac za investicije, nego samo za servisiranje tekuće potrošnje. Naravno, i SzP može da proglasi pobjedu, ali nje, ipak ne bi bilo bez ovakvog poteza DNS – kaže Vukojević.

Govoreći o budućim potezima SNSD, on kaže da, ipak treba očekivati revanšizam prema DNS, naročito tokom raspodjele pozicija u vlasti.

– Koliko god bila dobra odluka da se „Ljubija“ ne prodaje, SNSD neće to lako oprostiti, jer ih Pavić nije podržao kada su smatrali da im je najpotrebnije – zaključuje Vukojević.

U opoziciji zadovoljno trljaju ruke, iako tri njihova poslanika nisu bila na glasanju o prodaji, ali ni o zahtjevu kluba PDP da se poslanici o „Ljubiji“ izjasne javnom prozivkom.

Da je bio prisutan bar jedan od njih – Miroslav Brčkalo iz PDP, te Nikola Gavrić i Dragomir Vasić iz SDS – zahtjev PDP dobio bi podršku. Međutim, Vasić nije ni došao na sjednicu, Gavrić je otišao prije glasanja i nije se javljao na telefon, dok Brčkalo kaže da je morao na zakazanu medicinsku operaciju.

– Mi smo samo štitili interes institucija RS. Međutim, očekujem da tek narednih dana krenu još veći obračuni u vladajućoj koaliciji, jer je udareno na sujetu Milorada Dodika – kaže Brčkalo.

Istovremeno, “Arselor Mital” pozdravio je ishod glasanja u NS RS i saopštio da “obavezujuća odluka” parlamenta kojom se kompaniji “Izraeli investment grupa” ne dodjeljuje državni kapital u RŽR “Ljubija” predstavlja korak naprijed u pravom smjeru.

– Budući većinski vlasnik RŽR mora imati neophodnu ekspertizu u rudarskoj industriji da bi mogao da upravlja rudnikom “Ljubija”, kao i sposobnost da garantuje komercijalno tržište za rudu koja se proizvodi u tom rudniku.

– Čvrsto vjerujemo da je ponuda naše kompanije za sticanje prava na udio u kapitalu RŽR-a jedina održiva i ostvariva opcija koja bi obezbjedila dugoročnu budućnost za rudarsku industriju na području Prijedora – navodi se u saopštenju.

Međutim, nesuđeni kupac “Ljubije”, direktor “Izrael investment grupe” Evgenij Zotov rekao je da ova kompanija neće odustati od kupovine državnog paketa akcija u RŽR.

– U narednom periodu procijenićemo nekoliko opcija i odlučiti o sljedećim koracima. Uložili smo puno vremena i energije u ovaj posao i nećemo tako lako odustati – poručio je Zotov.

Ocijenio je da je kompanija “Arselor Mital” “organizovanim protestima radnika, političkim i svim sredstvima branila svoj monopolistički položaj i prekršaje koje su počinili u proteklih 12 godina”.

-Trodnevni protesti su bili dobro organizovani i finansirani, o čemu govori i korištenje autobusa, dampera… – rekao je Zotov i dodao da “Mital” tako radi ne samo u RS, već i u FBiH, Južnoj Africi i Francuskoj.

Čubrilovićev dogovor sa Pavićem

U listingu glasanja oči bode podatak da je predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović bio uzdržan i tako glasao različito od poslanika DNS koji su bili protiv.

Kako „EuroBlic“ saznaje, ova taktika dogovorena je na sastanku sa liderom DNS Markom Pavićem, neposredno pred glasanje, jer je i to bilo dovoljno da „Ljubija“ ne prođe.

Budući da je ovo pitanje podijelilo vladajuću koaliciju, saznajemo da Čubrilović kao predsjednik parlamenta, nije želio da se glasanjem svrstava na bilo koju stranu, iako je lično bio protiv prodaje državnih akcija Izraelcima.

EuroBlic