plesU gradu na Sani ove godine po prvi put će se održati takmičenje osnovnih škola u plesu, najavio je danas predsjednik ove fondacije Predrag Šorga.

“Tom manifestacijom naziva `Plešimo zajedno`, u kojoj će učenicima biti dozvoljeni svi plesni stilovi, `Fondacija Arselor Mital` Prijedor obilježiće u decembru sedam godina postojanja i rada u ovom gradu”, rekao je Šorga Srni.

Poziv za učešće u takmičenju “Plešimo zajedno” svim osnovnim školama u Prijedoru danas je uputila Mreža mladih “Kulturni akvarel” Prijedor čije aktivnosti podržava Fondacija “ArselorMital” Prijedor, a koju čine Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Doktor Mladen Stojanović”, Škola slikanja Borisa Eremića i neformalne grupe “Top dens” i “Afrodita” koje se bave plesom odnosno manekenstvom.

“Takmičenje će se odvijati u dvijema uzrasnim kategorijama, i to učenici od prvog do petog i od šestog do devetog razreda. Svaku školu na Finalnom takmičenju mogu predstavljati do dvije grupe iz svake kategorije, a broj učenika po grupi može biti od tri do 15”, navedeno je u pozivu školama.

Predviđene su nagrade za najoriginalniju koreograFiju, za najbolju uigranost, za najbolje opravdan naziv koreograFije, za najšarmantniju igračicu i najšarmantnijeg igrača i za najbolji kostim, a škole se mogu prijaviti do 15. oktobra na adresu skud_drmstojanovic@teol.net.

“Nastup svake grupe može trajati od minut i po do tri minuta. KoreograFija mora nositi naziv u skladu sa sadržajem, a zajedno sa tekstom i muzikom mora biti primjerena uzrastu izvođača i ne sadržavati vulgarnosti. Umjetnički savjet takmičenja će, u dogovoru sa školama, tokom novembra vršiti selekciju učesnika za Finalno takmičenje koje će se održati početkom decembra”, stoji u pozivu.

U ovoj godini Fondacija “ArselorMital” realizovala je 21 projekat vrijednosti veće od 200.000 KM sa više od 14.000 korisnika, a do kraja godine u planu je još osam projekata vrijednih oko 70.000 KM.

Fondacija “Arselor Mital” Prijedor osnovana je 2007. godine i u razne projekte korisne za lokalnu zajednicu u gradu na Sani do sada je uložila više od dva miliona maraka.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – arhiva