Poljoprivredno zemljište u BiH koriste i kontrolišu oni koji nemaju nijedne krave u štali, dok poljoprivredni proizvođači ne mogu da dođu do zemljišta da bi proizveli hranu, kaže u razgovoru za “Nezavisne” Jusuf Arifagić, farmer i najveći proizvođač mlijeka u Republici Srpskoj.

On muku muči s nadležnima kako bi ušao u davno obećane posjede i tako riješio najveći problem s kojim se susreće, a to je ishrana stoke.

Prema njemu, prodaja poljoprivrednog zemljišta će biti posljednja velika pljačka u ovoj zemlji, zbog čega će se farme ugasiti, pa će mlijeko svjetske klase završavati kao specijalni proizvod na trpezama, dok će ostali piti uglavnom mliječnu zamjenu.

Da podsjetimo, zbog svih peripetija s kojima se Arifagić susreo na lokalnom nivou, bio je obustavio sve investicije u Bosanskom Petrovcu, a farmu krava u Krnjeuši, u ovoj opštini, planirao je da preseli na drugu lokaciju. Cijeli slučaj i dalje visi o tankoj niti, a reagovali su i visoki predstavnik u BiH, Ambasada Norveške i na kraju Fadil Novalić, premijer Federacije BiH. Ipak, to ga nije posebno oduševilo jer, kako nam je kazao, do toga ne bi ni došlo da je ispoštovano ono što je dogovoreno i da pojedinci svoj interes nisu stavili ispred kolektivnog.

“Žalosno je i sramota da ambasade i visoki predstavnici moraju intervenisati da jedan poljoprivrednik dobije zemljište da bi nahranio krave. Mislim da nema ništa bjednije, niže i mizernije od toga. Sa druge stane, preko milion hektara širom zemlje leži neobrađeno”, pričao on.

Kaže da su mu 2015. kada je prezentovao projekat i plan ulaganja svi lokalni političari dali jednoglasnu podršku, ali se vlast na izborima promijenila pa je i cijela priča u vezi s investicijom izgubila većinu, dok je ostala podrška Zlatka Huljića, načelnika Bosanskog Petrovca, i odbornika u manjini. Te godine na zakup je dobio 80 hektara zemljišta na period od pet godina, a kupio je i prostor pilane “Fana” u Krnjeuši u koji je uložio oko milion maraka kako bi ga adaptirao i nakon čega je krenuo da ga popunjava kravama.

“Međutim, novi saziv Opštinskog vijeća, gdje se formirala koalicija SDA, SNSD, SP i SBB i DF, donosi odluku i ugovor koji je bio potpisan i na snazi dvije godine se preispituje i ruši. U te dvije godine bio sam stalno opstruisan i nisam mogao ni ući u taj posjed. Imam grla, imam pogone, ali sam ostao bez zemlje. Ja to zovem reketiranjem ili političkom ucjenom”, kaže Arifagić.

Ocjenjuje kako će, nažalost, najveću cijenu platiti njegovi radnici u Krnjeuši, inače Srbi povratnici, kojima je farma jedini izvor prihoda.

“Ćutao sam tri mjeseca i vjerovao da će proraditi ljudski razum, jer ono što ljudi čine nije normalno. Nisam vidio logiku da ideš i da uništavaš jedinu firmu u povratničkom mjestu, koja jedino može garantovati održiv povratak ljudima. Bošnjacima smetam jer sam zaposlio Srbe, a smetam i Srbima koji bi sa daljine da vode brigu o svojim povratnicima. Bojim se da neko ciljano želi da se u Krnjeuši ne radi i da ti povratnici odu. Na sve to, napuštene kuće u blizini farme svako malo su zapaljene. Jednostavno, šalju mi poruku da treba da odem”, kaže on.

Kaže kako je situacija u RS po pitanju poslovanja dosta bolja, ali daleko od idealne. Postoje obećanja da će Vlada RS dodijeliti u koncesiju 60 hektara zemljišta, pa se nada da će do toga doći kako bi obavio zimsku sjetvu.

Zbog svega što se dešava, kaže da ne može ozbiljno i dugoročno da planira, ali i da vjeruje u budućnost dok god stoji na nogama.

“Ne želim da izdam svoje radnike, jer hoću da vjeruju da ova zemlja ima budućnost”, zaključio je on.

Zlatko Huljić, načelnik Bosanskog Petrovca, kazao nam je da se nada da će cijela situacija uskoro završiti na obostrano zadovoljstvo jer se prema jednom ovakvom ozbiljnom investitoru ne smije tako ponašati. Kaže kako nijedan ugovor koji je potpisan s Arifagićem nije napravio bilo kakvu štetu lokalnoj zajednici, dok je, sa druge strane, investitor iz Kozarca ranije platio novac za zakup posjeda u koji još nije ušao.

Nezavisne novine