Nakon što Vlada RS nije uspjela da obezbijedi većinu za prodaju državnih akcija u Rudniku Ljubija, otvorile su se spekulacije i nagađanja o eventualnoj prekompoziciji Vlade ili, čak, njenom padu.

U SNSD-u i dalje ističu da pružaju punu podršku sadašnjoj vladi.

“Inicijativa opozicije za smjenu Vlade nema nikakve šanse za uspjeh, a sve ostalo su samo medijske spekulacije. Što se tiče eventualne rekonstrukcije ili prekompozicije Vlade, organi SNSD-a o tome uopšte nisu razgovarali, a SNSD potpuno stoji iza Vlade koju predvodi gospođa Cvijanović”, rekao je Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Sa druge, pak, strane, Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske (US), ističe da je Savez za promjene (SzP) iskoristio nesuglasice SNSD-a i DNS-a da “pokuša sabotirati ekonomski razvoj RS kako bi dokazali da ovdje ništa ne funkcioniše”, te smatra da SzP pokušava formirati Vladu jer im je, kako kaže, propao projekat “izdaje srpskih interesa” sa SDA na nivou BiH.

Stevandić kaže da je US spremna da uđe u Vladu RS, ali uz poziv očekuju i konkretan program ekonomskog razvoja i zaštite nacionalnih interesa.

“U našem timu za razvoj se nalaze ljudi koji su došli iz Vlade Australije, Brisela, Londona, i to su stručnjaci koji su dokazani bez ijedne mrlje u karijeri. Mi smo spremni da preuzmemo odgovornost, pod uslovom da se Vlada vodi rezultatima, a ne partijskom podjelom plijena.

Da bismo participirali u Vladi, treba ne samo da dobijemo poziv, nego razvojne projekte koji se uklapaju u našu viziju razvoja RS”, kaže Stevandić. Dodao je da bi njihov stručni tim mogao da vodi resore ekonomije, zdravstva, poljoprivrede, bezbjednosti i pravde.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, ističe da je sve rečeno o prodaji Ljubije, a što se tiče skupštinske rasprave o podršci Vladi RS, rekao nam je da kontaktiramo Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Skupštine, koji se juče nije javljao jer je na službenom putu.

U opoziciji, pak, ističu da je glasanje o Ljubiji pokazalo pukotine u vladajućoj koaliciji i naglašavaju da su spremni na razgovore sa DNS-om u vezi s formiranjem nove vlade. Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, ističe da je jasno da SzP nema dovoljno ruku za smjenu Vlade i da im je potrebna podrška svih koji su glasali protiv prodaje akcija Ljubije.

“Iako je ovo najlošija vlada u istoriji RS, svjesni smo da u ovom trenutku nemamo kapacitet da je srušimo. Mi ovom inicijativom želimo da ih suočimo s problemima koje je ova vlada napravila i da javnosti na to skrenemo pažnju. Ovo je jedna od najznačanijih inicijativa opozicije u posljednjih deset godina. Najbitnije je da raspravimo u parlamentu i da se na osnovu argumenata proisteklih iz rasprave dobije potreban broj poslanika da se izglasa nepovjerenje Vladi”, kaže Govedarica.

Slično misli i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, koji smatra da Vlada koja je predložila prodaju prirodnog resursa RS u ruke “špekulanata”, zaslužuje da joj se izglasa nepovjerenje.

“Mi smatramo da imamo stotine argumenata zašto ovu vladu treba smijeniti i hoćemo da čujemo argumente zašto treba da ostane. Očekujemo da na osnovu argumenata i jedne i druge strane narodni poslanici donesu odluku o izglasavanju nepovjerenja ovoj nesposobnoj vladi”, zaključio je on.

O nepovjerenju Vladi raspravljaće poslanici na sjednici zakazanoj za 31. maj.

“Mittal” likuje, Zotov ne odustaje

“ArcelorMittal” je saopštio da očekuje detaljne instrukcije za sljedeću fazu u procesu prodaje Rudnika željezne rude Ljubija u nadi da će Vlada RS priznati prava ove kompanije na eksploataciju rude u rudniku bez daljeg odgađanja.

“Čvrsto vjerujemo da je ponuda naše kompanije za sticanje prava na udio u kapitalu RŽR-a jedina održiva i ostvariva opcija koja bi obezbijedila dugoročnu budućnost za rudarsku industriju na području Prijedora”, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, Evgenij Zotov, direktor “Israeli Investment groupa”, rekao je da ova kompanija neće odustati od kupovine državnog paketa akcija RŽR Ljubija uprkos odluci NS RS, koja nije prihvatila odluku Vlade RS da se njima proda taj paket akcija. On je rekao da su uložili puno vremena i energije u ovaj posao i da neće tako lako odustati od njega te da će u narednom periodu procijeniti nekoliko opcija i odlučiti o sljedećim koracima. Naglasio je da je kompanija “ArcelorMittal” organizovanim protestima radnika, političkim i svim drugim sredstvima branila svoj monopolistički položaj.

Nezavisne novine