Zikrija Krkić (44), pripadnik vehabijskog pokreta, optužen za dvostruko ubistvo u Trnopolju kod Prijedora, pritvoren je u Norveškoj zbog nasilja u porodici zbog čega se po treći put nije pojavio na suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka Krkić tereti da je na Bajram 28. jula 2014. godine u kafe baru “San” u Trnopolju kod Prijedora hicima iz automatske puške ubio Muharema Balića i Almira Redžića. Po toj optužnici on je prvostepenom presudom oslobođen krivice, ali je nakon žalbenog postupka Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo oslobađajuću presudu i postupak vratio na novo suđenje.

Početak procesa je u tri navrata zakazan, ali se Krkić nije pojavio ni na jednom ročištu. Ipak i pored toga sudija Olga Pantić kaže da protiv Krkića još neće biti raspisana međunarodna potjernica.

– Sud je obaviještene da se Krkić nalazi u pritvoru u Norveškoj zbog krivičnog djela nasilje u porodici. U zatvoru mu je uručen poziv na suđenje, a kako se on i dalje nalazi u pritvoru potjernica sada neće biti raspisana, već ćemo norveškim vlastima uputiti molbu za dobrovoljno izručenje – rekla je Pantićeva.

Nakon toga suđenje je odgođeno za 11. decembar, kako bi sud prikupio sve potrebne podatke o statusu optuženog u Norveškoj. Ukoliko se Krkić ni tada ne pojavi na ročištu, a na slobodi primi poziv za suđenje, sud će za njim raspisati međunarodnu potjernicu.

Podsjetimo Krkić ima državljanstvo Norveške zbog čega je njegova odbrana predlagala da se predmet protiv njega ustupi toj zemlji, ali je sud taj zahtjev odbio.

Srpskacafe.com