Aktuelna politička i ekonomska situacija, položaj povratnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i projekti koji se realizuju u Prijedoru, a tiču se ove populacije bile su teme današnjeg sastanka gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića i potpredsjednika Federacije BiH Melike Mahmutbegović u Prijedoru.

Đaković je istakao da je počastvovan time što je rad Prijedora prepoznat kao dobar primjer kada su međunacionalni odnosi u pitanju.

„Mi imamo jednu visoku tekovinu dobrog razumijevanja međunacionalnih odnosa u ovom gradu, a nastavićemo da rješavamo i otvorena pitanja koja još uvijek nisu razriješena, na zadovoljstvo i uz razumijevanje svih građana Prijedora“, izjavio je Đaković novinarima nakon sastanka.

Mahmutbegovićeva je istakla da je Prijedor grad sa najvećim brojem povratnika u Bosni i Hercegovini, te da je primjer uspješnog rada lokalne zajednice kada je briga o povratnicima u pitanju.

“Dotakli smo se i pitanja obrazovanja, jer problem obrazovanja i korištenja jezika nije prisutan samo u RS, nego i u FBiH. Ovdje su u pitanju Bošnjaci i bosanski jezik, a u FBiH Srbi i srpski jezik. Mi nosimo jednako svi određene probleme, naša budućnost mora biti na bazi razumijevanja, gajenja dobrih odnosa i da zajedno gradimo bolju budućnost”, rekla je Mahmutbegovićeva.

Na sastanku je konstatovano da se u uslovima u kojima se nalazimo, političkim i ekonomskim, mogu napraviti značajni iskoraci, kada su međunacionalni odnosi u pitanju.

Prijedorgrad.org