Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić održao je redovnu konferenciju za novinare na kojoj je stanje bezbjednosti na području ove Uprave ocijenio kao stabilno i dobro.

U toku mjeseca aprila ove godine evidentirano je ukupno 76 krivičnih djela (za 8% manje) od čega je 40 KD odnosno 52,6% izvršeno po nepoznatom izvršiocu. Rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 72,5% i za 23% je veća u odnosu na isti period protekle godine, kada je iznosila 48,8% dok ukupna rasvjetljenost krivičnih djela iznosi 85,5% (75%).

Iz oblasti opšteg kriminaliteta, u aprilu mjesecu evidentirano je 60 krivična djela odnosno 13% manje u odnosu na uporedni period.

U aprilu mjesecu evidentirana su 2 krivična djela protiv života i tijela i to laka tjelesna povreda, od kojih jedna po nepoznatom izvršiocu a koja je rasvijetljena.

Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine, evidentirana su ukupno 36 (49) krivična djela, što je za 26,5% manje u odnosu na uporedni period. Krivičnih djela krađe i teške krađe evidentirano je 29 (37) ili 21,6% manje. Oblast imovinskih krivičnih djela bilježi pozitivan trend smanjenja broja evidentiranih krivičnih djela i visok procenat rasvjetljenosti. S tim trendom je nastavljeno i u mjesecu maju gdje je tokom realizacije akcije kodnog naziva „TAXI“ rasvijetljeno dvanaest krivičnih djela te otkriveno osam počinioca.

Nije bilo prijavljenih krivičnih djela razbojništva.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana su 2 krivična djela. Oduzeto je 63 stabljike indijske konoplje i 144 sjemenke indijske konoplje.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta, evidentirano je 10 (9) krivičnih djela, dok materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 518.000 KM (3.000 KM).

Evidentirano je ukupno 54 prekršaja javnog reda i mira, što je za 8 prekršaja više u odnosu na isti period prethodne godine. U izvještajnom periodu nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Tokom mjeseca aprila realizovana je akcija „Prosjačenje“ kojom prilikom je evidentirano 12 prekršaja.

Policijski službenici PU Prijedor izvršili su plansko obezbjeđenje u pomen žrtvama ustaškog genocida u Donjoj Gradini gdje je tom prilikom bio prisutan veliki broj građana i štićenih ličnosti, a isto je prošlo bez incidenata.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja evidentirano je 1.919 prekršaja, što je za 42 prekršaja manje u odnosu na uporedni period.

Statistički pokazatelji govore o blagom padu broja saobraćajnih nezgoda. U aprilu mjesecu prijavljene su 63 saobraćajne nezgode, što je za 13 nezgoda ili 17% manje. Saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima nije bilo.

Iz saobraćaja je isključeno 198 vozača, od čega 148 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, dok je zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje isključeno 44 vozača.

Tokom proteklog mjeseca Policijska uprava Prijedor je u kontinuitetu realizovala akcije kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja vozila i utvrđivanja alkoholisanosti vozača.

U toku mjeseca aprila realizovana je akcija pojačane kontrole vozača traktora i radnih mašina sa akcentom na tehničku ispravnost i utvrđivanje alkoholisanosti vozača te je tom prilikom sankcionisano 53 vozača traktora od čega 34 zbog neposjedovanja rotacionog svjetla.

Iz Policijske uprava Prijedor je najavljeno da će u vremenskom periodu od 18.05. do 21.05.2017. godine provesti akciju pojačane kontrole učestvovanja u saobraćaju vozača motocikla, lakih motocikla, mopeda i bicikla. Iz ove kategorije u toku protekle godine evidentirana su dva smrtno stradala lica a radi se o vozačima bicikla dok je u toku ove godine smrtno stradao jedan vozač bicikla.

Policijski službenici PU Prijedor provode preventivne aktivnosti u vezi bezbjednog obilježavanja maturskih proslava, učenika osnovnih i srednjih škola, kroz sastanke i zajedničke aktivnosti sa predstavnicima Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola kao i predstavnicima Komunalne policije i inspekcijskih službi.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Dalibor Ivanić podsjetio je građane da je na snagu stupio Zakon o izmjenama Zakona o oružju i municiji kojim je propisano da su vlasnici oružja za ličnu bezbjednost koji na dan stupanja na snagu ovog zakona drže oružje na osnovu isteklog oružnog lista obavezni da do 30. juna 2017. godine podnesu zahtjev za izdavanje novog oružnog lista, uz ispunjavanje opštih i posebnih uslova iz ovog Zakona.

PU Prijedor