Radnici “Arselor Mitala” Prijedor s autobusima stigli su u Banjaluku. Naime, oko 150 radnika se trenutno nalazi u parku “Mladen Stojanović”, gdje se, u prisustvu pripadnika Jedinice za specijalnu podršku, dogovaraju o daljnjim koracima. Kažu da očekuju dolazak još kolega, koji su krenuli pješke od Omarske, sa raskrsnice Prijedor – Banjaluka.

Međutim, radnici koji su se prema Banjaluci uputili s tri dampera i jednim grederom se vraćaju nazad u rudnik. Kako “EuroBlic” saznaje vratila ih je policija s magistralnog puta Prijedor – Banjaluka u mjestu Omarska.

Kako saznajemo policija je zaustavila autobuse s rudarim pred ulazom u Banjaluku i rekli da će ih oni provesti do grada, u cilju njihove bezbjednosti.

Doveli su ih u park odakle im ne dozvoljavaju da krenu prema Narodnoj skupštini RS.

– Naš cilj je bio da se spojimo s našim kolegama ispred Skupštine, ali nam to ne dozvoljavaju, što je velika sramota. Ovu policiju mi izdržavamo sa svojom rudarskom grbačom, a oni su nas kao ovce stjerali u park. Evo, na zgradi Vlade RS ima prozora tri dana da ih brojiš. I njih izdržavamo, tako da moraju pokazati više poštovanja prema rudarima. Da se pitaju stručnjaci „Ljubija“ nikad ne bi bila prodana. Nažalost, pitaju se kriminalci – kaže rudar Veljko Marin.

Milenko Radanović, radnik „Arselor Mitala“, pozdravio je poslanike koji, kako kaže, odlučuju o veoma važnom pitanju iako nemaju dovoljno relevantnih informacija.

I on i njegove kolege zajedno su poručili Miloradu Dodiku, predsjedniku Srpske, da nema razloga da se boji radnika koji su došli iz blata i prašine.

– Nećemo s vama na ‘krušku’, jedan je od transparenata kojim okupljeni aludiraju na vrijeme kada je Dodik, kako su ocijenili radnici iz Prijedora, „preveslao“ željezničare i smirio bunt obećanjima nakon čega je s njima popio rakiju u staničnom bifeu.

Radnik “Arselor Mitala”, Mile Ćurić, kaže da radnici ne žele da prave probleme i da su zato poslušali naredbu policije da mašine vrate u rudnik.

– Mi smo civilizovani, ne želimo da pravimo probleme i ne želimo da nas nazivaju rušiteljima države, mi samo hoćemo da radimo – rekao je Ćurić za “EuroBlic”.

Radnici su uvjereni da će bez teškoća pješačiti sedam sati do Banjaluke.

– Izdržali smo mi svašta, izdržaćemo i to – kaže Ćurić.

Njegov kolega Miroslav Topić napominje da su došli da iskažu nezadovoljstvo.

– Nezadovoljni smo zbog toga što žele da nas otjeraju na ulicu, da nam otmu komad kruva iz usta, što nam ne daju da radimo. Mi smo se borili za našu državu, i za ovu našu policiju koja nas sada ovde čuva u ovom teočaku. Naročito negodujemo prema predsedniku, Miloradu Dodiku i ministru industrije, energetike i rudarstva RS, Petru Đokiću – kazao je Topić.

Podsjećamo, radnici prijedorskog “Arselor Mitala” rano jutros su počeli da se okupljaju u rudniku Omarska sa namjerom da izvezu rudarsku mehanizaciju na ulicu i blokiraju saobraćaj.

Policijska uprava Banjaluka u ponedjeljak je obavijestila Sindikat “Arselor Mitala” da za blokadu Prijedorske petlje nisu ispunjeni zakonski uslovi.

Međutim, radnici su odmah kazali da neće poštovati zabrane. Govorili su da ukoliko ne budu mogli da izađu s mašinama na ulicu, da će pješice krenuti za Banjaluku, neki od njih i autobusima pred Narodnu skupštinu RS, što su, po svemu sudeći i ispoštovali.

Između ostalog, četvorica radnika štrajkuju u Banjaluci ispred NS RS.

– Tražimo da Vlada povuče odluku o prodaji 64,99 odsto akcija državnog kapitala dok ne dobijemo čvrste garancije za naša radna mjesta od eksperata rudarske, pravne i ekonomske struke. NEĆEMO GLAD i BIJEDU – piše na transparent, koji su radnici postavili ispred NS RS.

EuroBlic