bolnica prijedorMinistar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da zdravstvene ustanove koje duguju poreze i doprinose za svoje zaposlene imaju mogućnost da do 30. juna zaključe ugovore o reprogramu.

“To je prijedlog koji je davno dat i ja se nadam da će zdravstvene ustanove naći načina kako. Mi nećemo nikome oprostiti poreze i doprinose jer bi to značilo da bi bili kažnjeni oni koji su dobro radili, što nije u redu”, rekao je Bogdanić novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa direktorima bolnica u Republici Srpskoj.

Područni centar Prijedor Poreske uprave Republike Srpske ranije je saopštio da je u 2013. godini najveći pad naplate zabilježen kod doprinosa – gotovo 15 odsto. Naplata doprinosa u 2013. godini bila je manja za 15 miliona maraka, gdje 6,3 miliona KM ili 41 odsto otpada samo na dugove prijedorske bolnice, instituta u Mlječanici, domova zdravlja u Prijedoru i Novom Gradu, te prijedorskog preduzeća “Skontoprom”.

“Nijedna od ovih zdravstvenih ustanova nije ranije podnijela zahtjev za odgođeno plaćanje neplaćenih poreskih obaveza”, rečeno je u Poreskoj upravi.

Direktor prijedorske bolnice Mirko Sovilj ranije je rekao da ova ustanova ima 503 radnika i da im nisu uplaćeni doprinosi za deset mjeseci.

SRNA