Poslanici Narodne skupštine danas bi trebalo da razmatraju Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude Ljubija iz Prijedora, metodom neposrednog izbora kupca.

15:05 – Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena nakon pauze raspravom o Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija” Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Prije redovne pauze poslanici opozicije tvrdili su da je upućivanjem navedenog prijedloga odluke prekršen poslovnik o radu Narodne skuštine, jer nije ispoštovan zaključak skupštinskog Odbora za privredu koji je zatražio da Vlada Srpske povuče iz skupštinske procedure taj dokument.

Na tvrdnje opozicije reagovali su predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković koji su rekli da poslovnik nije prekršen i da je u skladu s njim u skupštinsku proceduru upućen pomenuti prijedlog.

Višković kaže da Vlada kao predlagač navedenog prijedloga nije prihvatila zaključak skupštinskog Odbora za privredu kojim je predviđeno da se povuče Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Srpske o prodaji 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija” Prijedor, zbog čega je ovaj akt u redovnoj proceduri.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je ranije da nema ništa negativno što bi ukazivalo na teškoće u poslovanju kompanije “Izrael investment grupa”, koja namjerava da za 92 miliona KM kupi 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”.

U Narodnoj skupštini data je redovna pauza do 17.00 časova.

14:45 – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da nema ništa negativno što bi ukazivalo na teškoće u poslovanju kompanije “Izrael investment grupa”, koja namjerava da za 92 miliona KM kupi 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija”, metodom neposrednog odabira kupca.

Đokić je rekao da je Vlada donijela Odluku o prodaji 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR “Ljubija” kompaniji “Izrael investment grupi”, jer se time postiže zadovoljavajući iznos na ime cijene akcija.

Obrazlažući prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala RŽR “Ljubija”, on je rekao da se time postiže zadovoljavajući iznos na ime investicija kroz period od tri godine, na ime garancije za dobro izvršenje posla i garancije za ozbiljnost ponude, kao i zadovoljavajući broj radnika koji treba da se zaposle kroz period od tri godine.

Prema njegovim riječima, “Izrael investment grupa” će u razvoj “Ljubije” u periodu od tri godine investirati u osnivanje Odjeljenja za istraživanje i razvoj, radi uvođenja novih tehnologija u visini od 65.000.000 KM.

“U toj ponudi je navedeno da će postojeći broj radnika sa ugovorom na neodređeno radno vrijeme biti zadržan, uz dodatno zapošljavanje na neodređeno radno vrijeme 320 radnika kroz tri godine”, navodi se u prijedlogu pomenute odluke Vlade.

Ova komapnija je obećala da će biti zadržana postojeća djelatnost RŽR i njenih zajedničkih preduzeća uz proširenje djelatnosti na transportnu djelatnost i vađenje gline, te da su spremni za uplatu depozita kojim će garantovati ozbiljnost ponude, nakon što Narodna skupština da saglasnost na Odluku Vlade o izboru kupca.

“Za izvršenje ugovornih obaveza spremni su dati bezuslovnu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv u visini minimalno od 20 odsto od vrijednosti investicije”, rekao je ministar Đokić.

“Arselor Mital” je ponudio modernizaciju i razvoj tri ležišta – Omarska, Tomašica i Ljubija u visini od 63.000.000 KM u narednih 10 godina uz zadržavanje postojećeg broja zaposlenih i dodatno zapošljavanje do 300 radnika, u zavisnosti od zahtjeva tržišta i rudarskog plana.

14:20 – Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon pauze razmatranjem prijedloga odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude “Ljubija” iz Prijedora, metodom neposrednog izbora kupca.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM.

U nastavku sjednice trebalo bi da bude razmatran i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po projektu podrške zapošljavanju.

Narodna skupština Republike Srpske je u okviru ove sjednice razmotrila informaciju o sprovođenju Strategije za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske do 2019. godine.

Poslanici su razmotrili i informaciju o realizaciji Programa razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u Srpskoj za 2016. godinu.

13.20 – Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović rekla je danas da je novi zakon o sportu u fazi prednacrta i da je dostavljen na razmatranje svim sportskim savezima u Srpskoj.

U završnoj riječi o informaciji o realizaciji Programa razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u Srpskoj za 2016. godinu, Davidovićeva je navela da je masovnost u sportu važna jer će iz toga proizaći vrhunski rezultati i kvalitet.

Ona je dodala da će resorno ministarstvo nastojati da stipendije za perspektivne sportiste budu veće.

Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović rekao je da je Srpskoj potreban kvalitetan zakon o sportu kojim bi se iz ove oblasti uklonili mešetari, koji uništavaju klubove.

On je tokom rasprave o informaciji o realizaciji Programa razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u Republici Srpskoj za 2016. godinu istakao da amaterski sport treba da finansira država, a profesionalni i poluprofesionalni sport privatni sektor.

Poslanik DNS-a Slavko Gligorić rekao je da države o okruženju više ulažu u sport, te da stanje u toj oblasti u Srpskoj neće biti bolje bez kvalitetnih ulaganja i domaćinskog odnosa prema sredstvima.

Poslanik Koalicije “Domovina” Admir Čavka rekao je da je rješenje za ovdašnji sport u ulasku privatnog kapitala u sportske kolektive.

Narodni poslanici razmotrili su danas informaciju o realizaciji Programa razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u Republici Srpskoj za 2016. godinu.

Ovom strategijom realizovane su određene aktivnosti predviđene u četiri ključne oblasti: masovnost, edukacija i usavršavanje, menadžment i sport.

U Narodnoj skupštini je do 13.45 časova data pauza na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a.

12:30 – Strategijom razvoja sporta u Republici Srpskoj za period 2012-2016. godina, realizovane su određene aktivnosti predviđene u četiri ključne oblasti – masovnost, edukacija i usavršavanje, menadžment i sport.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini informaciju o realizaciji Programa razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u Republici Srpskoj za prošlu godinu, ministar porodice, omladine i sporta Јasmina Davidović rekla je da su u oblasti “masovnost” realizovane kontinuirane aktivnosti u vezi sa razvijanjem svijesti o značaju rekreativnog bavljenja sportom i zdravog načina života.

Ona kaže da je jedna od najvažnijih aktivnosti iz oblasti menadžment izrada Nacrta zakona o sportu Republike Srpske.

Davidovićeva je naglasila da su dodijeljene 62 stipendije, od čega 41 stipendija perspektivnim sportistima, 10 stipendija sportistima lica sa invaliditetom i 11 stipendija potencijalnim olimpijskim kandidatima.

“Srpska je pomogla sportiste kada je riječ o njihovom učešću na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, održanim prošle godine”, navela je Davidovićeva.

U informaciji o realizaciji Programa razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u Republici Srpskoj za prošlu godinu, navedeno je da su među brojnim sportskim manifestacijama uspješno organizovane “Male olimpijske igre Republike Srpske”, kao najmasovnije takmičenje Srpske, te “Ljetna škola sporta Srpske”.

Resorno ministarstvo je u navedenom periodu izvršilo izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju 22 otvorena i zatvorena sportska objekta u Srpskoj, a nastavljena je i saradnja sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić je tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda u Narodnoj skupštini ocijenio da se malo ulaže u sport na republičkom i lokalnom nivou.

“Zakon o sportu, koji bi trebalo donijeti u narednom periodu, mora da na najkorektniji način definiše finansiranje razvoja sporta i strateške pravce njegovog razvoja”, rekao je Žunić.

Šef Kluba poslanika NDP-a Krsto Јandrić istakao je da je potrebno osnovati Sportski savez Srpske koji bi, između ostalog, sprovodio strategiju razvoja sporta u saradnji sa resornim ministarstvom.

11:05 – Sprovođenjem Strategije za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske od 2014. do 2019. godine nastavljen je proces jačanja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici, te podršku i pomoć žrtvama, navodi se u informaciji o implementaciji ove strategije.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović istakla je da Strategija za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske od 2014. do 2019. godine daje okvir za multisektorsku saradnju u sprovođenju Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

“Žrtve koje su preživjele nasilje u porodici imaju višestruke i kompleksne potrebe, uključujući zdravstvenu zaštitu, siguran smještaj, psihosocijalno savjetovanje, policijsku zaštitu i pravni savjet”, rekla je Davidovićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske obrazlažući ovaj dokument.

Ona je podsjetila da je, prema evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2015. godinu, ukupan broj podnesenih prijava nasilja u porodici bio 1.089, dok je u 2016. godini zabilježeno 1.096 prijava.

Davidovićeva je navela da u istom periodu i ostali subjekti zaštite evidentiraju blagi porast prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, sa izuzetkom zdravstvenih ustanova i prekršajnih odjeljenja osnovnih sudova.

“Sve navedeno ukazuje na potrebu stalnog unapređenja djelovanja svih koji dolaze u kontakt sa žrtvama nasilja u porodici i njihovu međusobnu saradnju i koordinaciju postupanja u odgovoru na nasilje u porodici”, dodala je Davidovićeva.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Strategiju za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske od 2014. do 2019. godine.

Poslanici će danas razmatrati i informaciju o realizaciji Programa razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u Srpskoj za 2016. godinu.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude “Ljubija” iz Prijedora, metodom neposrednog izbora kupca.

U nastavku sjednice trebalo bi da bude razmatran i prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po projektu podrške zapošljavanju.

Narodna skupština Republike Srpske je u okviru ove sjednice 11. maja usvojila pet izvještaja i dvije informacije, dok su dva izvještaja i jedna informacija primljeni k znanju.

Nekolicina radnika Arcelor Mitala okupila su se ispred Narodne skupštine Republike Srpske u isčekivanju glasanja o prodaji akcija RŽR Ljubija.

Radnici su odbili da daju izjave, pojasnivši da će se obratiti tek nako što bude poznata sudbina Ljubije.

RTRS