Odluka Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“ bit će razmatrana sutra u nastavku sjednice Narodne skupštine RS-a.

Skupštinski odbor za privredu prošle sedmice je zatražio od Vlade da povuče s dnevnog reda tu tačku, ali premijerka Željka Cvijanović smatra da za to nema razloga.

Poslovnikom Narodne skupštine RS-a je definisano da Vlada, kao predlagač određene tačke, može da povuče određenu tačku, prije otvaranja rasprave.

Zasad još nije ni izvjesno da li postoji skupštinska većina za odluku Vlade RS-a da se državni kapital u “Ljubiji“ proda firmi “Israeli investment group“, koja je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je juče da će se na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske vidjeti da li ima dovoljno poslanika koji će glasati za ovu odluku.

-Ne mogu da garantujem da imamo većinu. Niko nije ni rekao da će imati većinu, rekao je Dodik, ali da se neće ugroziti koalicija s DNS-om, koji se protivi prodaji “Ljubije“ firmi Izraeli investment group“.

Predsjednik te stranke Marko Pavić tvrdi da je jedno od ključnih opredjeljenja u programu DNS-a da se ne dozvoli prodaja nacionalnih dobara i da ta stranka neće glasati za prodaju Rudnika željezne rude “Ljubija”.

Dodao je da potencijalni kupac “nije kredibilan da bi mogao unaprijediti rudarstvo na području cijele prijedorske regije”.

Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće “Ljubije” i “Mittala” u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a “Mittal” 51 posto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s “Mittalom”, koje godinama uspješno posluje.

Izraelska kompanija ponudila je za akcije “Ljubije“ 92 miliona KM, a “ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

Tekst – FENA
Foto – NSRS