Ko će imati većinu u parlamentu Srpske, kada je riječ o prodaji akcija Rudnika željezne rude Ljubija, postalo je političko pitanje broj jedan.

Dok opozicija procjenjuje da ono lomi vladajuću koaliciju, prvi čovjek SNSD-a kaže – zajedništvo SNSD-a i DNS-a je nikad jače.

Previše spekulacija, politizacije i pogrešnih zaključaka – tako je lider SNSD-a Milorad Dodik opisao atmosferu pred raspravu o predloženoj prodaji državnog kapitala u RŽR Ljubija. Sredstva od 93 miliona maraka u odnosu na 12 miliona, koliko je iznosila prva ponuda Mitala, tvrdi Dodik, nisu ni mala ni zanemariva.

“93 miliona nije malo za jednu zajednicu, pogotovo za našu. Mi smo planirali da to bude osnova za povećanje penzija i za isplatu zaostalih obaveza poljoprivrednicima” dodao je Dodik.

Uz to, jedan od glavnih motiva prodaje državnog kapitala u Ljubiji, kaže Dodik je i to što manjinsko učešće od 49% ne znači ništa. Srpska, ističe, nema mogućnost da upravlja tim kapitalom, jer je ranijim ugovorom definisano da su dominantne odluke većinskog vlasnika. Predviđeno je da se ugovorom sa eventualnim novim kupcem obezbijede garancije koje će morati biti poštovane. Dodik je naglasio i da je previše spekulacija u vezi sa pitanjem “Ljubije” i da će poslanici moći da biraju između ponuđenih argumenata ili politizacije.

“Sada vidimo da ima previše špekulacija. Ovdje se više voli Mital nego što se voli Republika Srpska. Taj novac ja ne uzimam privatno sebi, ni bilo ko od nas”, istakao je Dodik.

Republika Srpska je, naglašava Dodik, likvidna i na vrijeme izmiruje svoje obaveze, iako, kaže, ima problema, kao i svaka zajednica. Ukoliko priča o Ljubiji ne prođe u parlamentu, Srpska će, tvrdi, nastaviti da traži način da dodatno obezbijedi finansijsku stabilnost. Spekulacije o problemima u koaliciji Dodik odbacuje.

“Јa sam sa Markom Pavićem razgovarao prije svega ovoga. Rekao je da oni imaju razloge zbog kojih ne mogu, ali ako bude većina za to mi nećemo praviti problem”, naglasio je Dodik.

Kada je riječ o pitanju Ljubije, Dodik kaže, ne može garantovati da ima većinu, ali može garantovati da je koalicija stabilna, bez obzira na stav DNS-a o tom pitanju. Da je tako, tvrdi Dodik, najbolje će se pokazati na priči o inicijativi opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi Srpske.

RTRS