Atmosfera u Narodnoj skupštini Republike Srpske i oko nje dostiže tačku usijanja kako se približava dan odluke o privatizaciji državnog kapitala u Rudniku železne rude „Ljubija“.

U skupštinskim kuloarima otvoreno se priča da vlast i potencijalni kupac Evgenij Zotov raznim metodama kupuju glasove poslanika kako bi iz igre izbacili koalicionog partnera DNS, jer se od početka protivi privatizaciji. Istovremeno, radnici „Arselor Mitala“ iz Prijedora protestovali su u Banjaluci protiv namere vlasti da akcije u rudniku proda „Izrael investment grupi“ (IIG) za 92 miliona KM.

Izvori „EuroBlica“ tvrde da je u NS RS već obezbeđena većina koja će podržati prodaju većinskog paketa akcija RŽR „Ljubija“ kompaniji IIG. Prema rečima naših sagovornika, direktor izraelske kompanije Zotov pre nekoliko dana održao je tajni sastanak sa poslanicima koalicije „Domovina“ u NS RS na kojem je obezbedio podršku njihovih 5 poslanika.

– Zotov je poslanicima „Domovine“ obećao da će u novoj rukovodnoj strukturi „Ljubije“, kao i u admistraciji RŽR, biti zaposlen određeni broj Bošnjaka, što nije bio slučaj sa „Mitalom“. Zotov je posle toga dobio čvrste garancije poslanika te koalicije da će glasati za prodaju većinskog paketa akcija RŽR Ljubija IIG. O odluci poslanika „Domovine“ obavešten je i potpredsednik RS i član Predsedništva SDA Ramiz Salkić, koji je, inače, bio protiv toga da se „Ljubija“ proda Izraelcima. Nedim Čivić, poslanik „Domovine“, Salkiću je odmah posle sastanka sa Zotovom poručio da niko iz vrha SDA nema pravo da bilo šta prigovori odluci o podršci prodaje „Ljubije“ Izraelcima sve dok Bakir Izetbegović, zajedno sa Dodikom, pokušava da u parlamentu BiH progura zakon o akcizama – tvrde naši sagovornici.

Dodaju da će za prodaju „Ljubije“ sigurno glasati i poslanici SDS-K Nenad Stevandić i Slavko Dunjić.

– Samostalni poslanici Ilija Stevančević i Vojin Mitrović takođe će podržati predlog Vlade, što zajedno sa poslanicima SNSD, SP, „Domovine“ i dvojicom poslanika iz SDSK, čini komotnu većinu od 44 poslanika – ističu naši sagovornici.

Mnogo toga moglo se naslutiti i nakon jučerašnje sednice Odbora za privredu NS RS, koji je predložio Vladi da povuče sa dnevnog reda predlog odluke o privatizaciji „Ljubije“. Predsednik odbora Dušan Berić izjavio je da su za povlačenje odluke glasali članovi iz opozicije i DNS, koji je stao uz rame s opozicionarima u trenutku kada SzP priprema predlog za smenu Vlade RS.

Uzdržani prilikom glasanja bili su poslanici SNSD, SP, koalicije „Domovina“ i samostalni poslanik Vojin Mitrović. Međutim, Mitrović tvrdi da odluku još nije doneo i da će ona biti „u intresu građana RS“, ali je potvrdio da je i dalje član SNSD.

Dok političari trguju, u Banjaluku je tačno u podne stiglo 12 autobusa radnika „Arselor Mital“ Prijedor. Uz zvižduke su Vladi i NS RS poručili da se protive prodaji akcija rudnika IIG i da su spremni na sve mere kako bi sačuvali radna mesta kod sadašnjeg poslodavca.

– Nezadovoljni smo načinom na koji je Vlada izabrala kupca. Ne možemo da nađemo gde taj čovek radi, odakle je potekao. Ne postoji ni taj rudnik u kome je on navodno radio. S druge strane, prosečna plata u našem rudniku je 1.100 KM, svi doprinosi i porezi su plaćeni, kao i regres, godišnji odmor. Ne znam šta bismo više tražili od firme koja je jedini pravi kapitalista na ovim prostorima. Apelujemo na sve poslanike NS RS, a posebno sa prijedorske regije, da dobro razmisle da li će podići ruku za prodaju koja će hiljade porodica odvesti u ponor, u glad. Te porodice bi mogle da zakucaju na njihova vrata – poručio je, u ime radnika, Mile Ćurić, koji u „Ljubiji“ 35 godina vozi damper kamion.

U razgovoru s još nekima od radnika čuli smo isto.

– S ovim poslodavcem nemamo nikakvih problema. S druge strane, ovi Izraelci su kao Indijanci. Nemaju ni lopate, ni tačke – rekao nam je jedan od rudara.

EuroBlic