Na suđenju za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi, vještak Tužilaštva BiH je rekao da je obdukcijom utvrdio da je osam žrtava ekshumiranih iz grobnice Tomašica ubijeno strijelnim ranama.

Specijalista sudske medicine Nermin Sarajlić je kazao da je 2013. i 2014. godine sačino obdukcione zapisnike za posmrtne ostatke Hameda, Jasima, Huseina i Ismeta Hopovca, te Elvedina, Senada, Zijada i Zilhada Tatarevića, ekshumirane iz grobnice Tomašica.

Prema ovim zapisnicima, kao uzrok smrti navedene su strijelne rane, što je vještak Sarajlić potvrdio tokom ispitivanja, te dodao da ostaje pri mišljenju koje je dao u zapisnicima.

Tužilaštvo je vještaku predočavalo, a on se očitovao i o fotodokumentaciji obdukcija, DNK nalazima, zapisnicima o upoznavanju rodbine sa rezultatima analize i utvrđivanju identiteta, te zahtjevima za preuzimanje ostataka radi pokopa.

Unakrsno ispitivanje vještaka bit će naknadno zakazano.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje će se nastaviti 26. maja.

BIRN