“Mogao bih danima da vam pričam kako se u Ljubiji nekad živjelo i šta nam je rudnik značio. Ovo danas stane u riječ – tuga.” Tako priča Mile, čovjek koji je 38 godina ostavio na ljubijskim rudištima. Kaže da su nepregledne kompozicije teretnih vozova, pune, odlazile iz Ljubije. Radilo se, imalo i živjelo.

“Mi smo, u ona doba govorili: “Ljubija je gradić Pejton”. U Ljubiji smo imali platu, predujam, regres, uzajmanu kasu, nikad rudar i radnik u rudniku nije bio bez novca”, priča Mile Inđić.

Danas ga u Ljubiji malo ko ima jer malo ko i radi. A sve i da ima nešto posla, teško bi se probralo radne snage među, većinom, starcima jer mlađi masovno odlaze. I ne čudi, kaže Vesna. Pa ni to da varošicu, i pored više od hiljadu duša koje u njoj žive, zovu ”gradić duhova”. Zato ne može da dočeka da, konačno, padne odluka o rudniku. Mada, kako reče, mogao je neko da i mještane pita šta oni misle. Barem reda radi.

“Naša želja je da se rudnik konačno proda tj. da oživi, ustvari, ne mora da se proda, može da ostane u državnoj svojini samo da proradi. Nama je to jako bitno, jer nas to jedino drži, čemu se nadamo, da bi život bio bolji kad bi rudnik proradio”, navodi Vesna Šolaja.

Samo da počne, kaže i Goran. U njegovoj porodici generacijama se rudarilo. Bio je momak u zlatno doba Ljubije. Kad se danas okrene oko sebe, ne može da povjeruje u šta se sve pretvorilo. Zato i šalje poruku onima koji treba da prelome.

“Ja bi im poručio da dobro razmisle, da ne nasjedaju na lobije, kao što se priča, lobiranje, pare, to kroz narod ide ta priča. Ni mi u ovom trenutku ne znamo šta je dobro, a šta nije. Ali ja mislim da je dobro samo da se radi”, rekao je Goran Praštalo.

“Mjestu nije potrebna infuzija već elektrošokovi”, rekoše nam još mještani. Pokazuju na napuštene i oronule zgrade, zarasle sportske terene, čak i otvoreni bazen su nekad imali. Na opasku da danas sve, makar na prvu, možda izgleda gore nego što jeste zbog crnih oblaka koji su se nadvili na varošicom, spremno odgovaraju da nije nimalo bolje ni kad je sunčano.

Ako rudnik proradi i oživi Ljubiju, što je želja svih 1200 stanovnika ove varošice, možda i ruševni društveni dom vrati staru slavu. Vjerovali ili ne, u njemu je nekad pjevao Lučano Pavaroti, a šahovske poteze vukao slavni Bobi Fišer. U Ljubiji s nestrpljenjem čekaju još jedan potez, i to onaj sutrašnji, narodnih poslanika.

ATV BL